„Při obnově fasády věže a západní strany radnice se vrátíme k autentickému materiálovému a barevnému řešení původní fasády z první třetiny 20. století. Současné nevhodné povrchové úpravy včetně nesoudržných jádrových omítek budou sejmuté a nahrazené novou, barevně sjednocenou vrstvou břízolitové škrábané omítky," říká náměstek primátora Lukáš Pleticha s tím, že předpokládaná cena obnovy je 7,5 milionů korun bez DPH.

Souběžně bude probíhat také VI. etapa repase oken, přičemž předpokládaná cena zakázky je 1,8 milionu korun bez DPH. „Konkrétně se jedná o okna na věži, jejichž repasi a výměnu je nutné koordinovat se stavebními pracemi na obnově fasády," konstatuje Pleticha. Obnovou projde 48 věžních oken, z nichž 15 nahradí repliky.

Dalších 14 oken určených k opravě jsou tzv. americká ve 2. patře západní strany radnice, která jsou atypická a mají různé rozměry. „Jsou dvoukřídlá, vertikálně posuvná a v současné době v havarijním stavu netěsní, nelze je otevírat, takže není možné větrat a čistit je," vysvětluje Zuzana Bencová z oddělení investiční výstavby a připomíná, že právě pro jejich atypičnost nechalo oddělení ve spolupráci s památkáři a projektantem připravit jiný, tvarově podobný typ oken s odlišným způsobem otevírání a firma Antikhaus, s.r.o., loni dvě vyrobila na zkoušku. Po dobré zkušenosti letos vyrobí i zbylých 14. Celkem by americká okna měla přijít na necelé dva miliony korun.