Železnobrodská radnice se vrací k akci Otevřená radnice, která se ve městě konala poprvé v roce 2010, loni se poprvé nekonala.

„Rozhodli jsme se akci konat ve dvouletém cyklu," sdělil místostarosta Ivan Mališ.

A tak se ve středu přesně za týden, tedy 11. května, pro všechny zvídavé návštěvníky znovu otevřou dveře železnobrodské radnice budovy A i B.

„Na akci otevřená radnice se velmi těším a věřím, že nás navštíví co nejvíce spoluobčanů," svěřil se František Lufinka, starosta Železného Brodu.

Od 13 do 17 hodin si budete moci prohlédnout kancelář starosty, místostarosty a tajemníka.

V malé zasedací místnosti budou vystaveny dobové pohlednice našeho města a městské kroniky od roku 1947.

Ve velké zasedací místnosti budovy B budou mít zájemci opět možnost shlédnout obrazy Vlastimila Rady. „Stále neznáme jména jednotlivých osob na daných obrazech," sdělila Alena Matějková z Informačního a kulturního střediska. Třeba právě vy poznáte známou tvář.

V budově radnice A bude přístupná obřadní síň, kde si budete moci prohlédnout svatební a společenské šaty. Pro „vdavek chtivé" slečny může být prohlídka obřadní síně inspirací pro uskutečnění vlastního svatebního obřadu.

Na podatelně, kde je umístěn speciální počítač pro přípravu zvukových záznamů, si budete moci do mikrofonu namluvit vlastní hlášení městského rozhlasu.

Přístupná bude i Městská galerie Vlastimila Rady s aktuální výstavou dvou mladých umělců. Ivana Šrámková představí tavenou plastiku a Tomáš Košťál poutavé fotografie.

Pro ty, kteří nechodí na divadelní představení, bude jistě přínosem i zpřístupnění prostor divadla a jeho zákulisí. Na pódiu budou k vidění kulisy k připravované premiéře hry Qvovadis, Kabelko!, kterou připravuje soubor DS Tyl Železný Brod. Vyzkoušejte si pár replik z nové hry a staňte se na chvíli divadelní hvězdou na prknech, co znamenají svět.

Dále si lidé budou moci prohlédnout kanceláře jednotlivých odborů. V kanceláři Odboru územního plánování a rozvoje budou k nahlédnutí aktuální projekty města, nad kterými si lze i popovídat.

„Mám rád osobní setkávání a jsem připraven zodpovědět jakékoliv dotazy, stejně tak pan místostarosta," doplnil František Lufinka.

HRA A RAZÍTKA

Prohlídku lze zakončit třeba na půdě, kde bude k vidění stroj radničních hodin. A aby návštěvníci nevynechali ani jednu jedinou místnost či odbor, budou po celé radnici rozmístěny soutěžní otázky. Za jejich správné vyplnění čeká na všechny návštěvníky v TIC malá pozornost.

Na TIC Železný Brod bude také k dostání speciální absolventská turistická vizitka vydaná právě k příležitosti Otevřené radnice. Novinkou na letní sezónu jsou tři turistická razítka, jejichž otisk si budete moci poprvé udělat právě při této akci. Prvních padesát návštěvníků získá jako bonus zdarma i Jablonecký deník.

Komentovanou prohlídku budete moci absolvovat ve 14, 15 a 16 hodin i s průvodcem. Zájemci o tuto prohlídku, při které se dozvíte spoustu zajímavostí, se vždy před začátkem sejdou v TIC.

Akce se pořádá jednou za dva roky a v letošním roce je i jakousi oslavou výročí 515-ti let od obnovení udělení městských práv králem Vladislavem II. Jagelonským. „Věřím, že se bude prohlídka radnice i celý doprovodný program návštěvníkům líbit," doplnil starosta Železného Brodu.

Na akci Otevřená radnice bude přítomen i Jablonecký deník. Prvních padesát návštěvníků radnice získá aktuální výtisk zdarma, možná budeme mít připraveno i menší občerstvení.

Tak se přijďte ve středu 11. května podívat na taje železnobrodské radnice.