Přes Prahu, Plzeň, Pardubice. Pokud a až tam dojede, stane se exponátem pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit jako první stopující robot. Stopovat začne u bývalé porodnice na kraji Jablonce nad Nisou.

Až u krajnice uvidíte malého bílého robota, nebojte se a zastavte, Matylda si sama řekne a ukáže, co potřebuje a kam míří. Pozná, že k ní někdo přichází, a sama promluví. „Cesta může trvat sedm dní, ale i měsíc, uvidíme. Každý, kdo ji sveze, ji může vzít třeba do ZOO nebo i domů,“ říká jeden z duchovních otců edukativního robota Michal Seidl z jablonecké technické laboratoře OpenTechLab.

Hra Čertova mřížka navazuje na fenomén únikových her, avšak týmy nepátrají po tajemstvích a kódech uvnitř místnosti, ale objevují je po celém hradě.
Robot Čenda vtáhne zájemce do nové hry Čertova mřížka

Každému, kdo Matyldu nabere, robot sám vysvětlí, co potřebuje, zbytek bude mít s sebou na papírovém manuálu. S sebou bude mít kvůli bezpečnosti řidičů i sedačku, vývojáři ještě připravují obleček něco na způsob pláštěnky, aby byl robot chráněn před vlhkem. V sedačce bude mít baterie, robot si pak sám zvládne požádat o připojení k síti. Matylda se bude po cestě v jistých intervalech hlásit, a to i tím, že bude posílat fotografie z míst, kde se momentálně nachází. Dokáže je nahrát na sociální sítě.

Nebojí se konstruktéři, že Matyldě někdo vědomě ublíží nebo ji dokonce odcizí? „Věřím, že Češi nejsou tak zlí, jak se někdy tvrdí. Naopak, tenhle projekt je o dobrotě,“ věří Seidl. Matylda má svůj předobraz v HitchBotovi z univerzity v Halifaxu, který v létě 2015 procestoval Kanadu. 1. srpna ho v USA zničili vandalové. Dnes je k vidění v kanadském Vědeckotechnickém muzeu.

Novoveské koupaliště dnes - ráj pro divoké kachny.
Proměna novoveského koupaliště na přírodní ráj má stát skoro pět milionů

Matylda je ale sofistikovanější než HitchBot, dokáže se při připojení k umělé inteligenci domluvit. Je totiž skutečný univerzální humanoid. Ponese s sebou navíc malinké, ale důležité poselství. „Neodhalíme jej však nyní. To učiní až sama Matylda během své cesty,“ doplňuje další vývojářka Radka Benšová.

Matylda vznikla v myšlenkách Seidlova syna. Přišel za ním s tím, že chce, aby mu postavil robota. „A já na to, že ano, ale že ho bude učit. A tak se stalo, že vznikla Matylda,“ líčí Seidl.

Přehrada v Jablonci nad Nisou na snímku z 12. října.
Voda v jablonecké přehradě ubývá, v potocích hynou ryby

Autostop je ve své podstatě propagační akcí, která má na existenci Matyldy ukázat. Jestliže Matylda 1. má zůstat v Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově, již nyní vzniká Matylda 2. Robot má ambice stát se novou školní pomůckou. „A to proto, že se může stále učit. Jde o to, že se na něm mohou už dvanáctileté děti naučit základy programování,“ vysvětluje Seidl.

Nejde ale jen o školy. V případě, že se rozjede sériová výroba Matyld, bude si moci robota koupit každý. „Počítáme s tím, že cena bude kolem pětadvaceti tisíc korun s tím, že budou vznikat další rozšíření a programy,“ uzavírá Seidl. Putování robota mohou sledovat lidé na Facebooku, pokud zadají stránku „Robotí autostop aneb nepropadáme panice ručník s sebou.“

Dobývání ztraceného záchranáře 2018.
FOTO: Ztraceného záchranáře dobývalo šestnáct týmů