Rodina čtyř zelených mechových kuliček, které zábavnou formou seznamují návštěvníky Jizerských hor se sjezdovkami, cyklostezkami, přírodními i kulturními památkami a rovněž nabízí tipy na výlety a ubytování.

Cílem vzniku maskotů je propagace regionu. Příběhy táhnou. Zrodila se rodina Jizerkových… na vrcholu Jizery. Ivoš Konečný ze Sdružení cestovního ruchu Jizerské hory jejich rodokmen trochu odtajnil.

Kdo je autorem postaviček?

Původním otcem Jizerkových je společnost Severák, která dnes je zaštiťuje.

Kolik bylo nápadů, než vznikla ta krásná mechová rodina?

Jediný. Velmi se nám tento nápad líbil na první pohled. Jizerkovi mají tak nádherné, velké a kulaté oči, upřímný úsměv. Prostě jsme nemohli odolat a nepřemýšleli jsme nad dalším návrhem.

Mají své stránky, samozřejmě i reklamní předměty, které jsou velmi „koukací". Kde mohou zájemci, nejen z našeho regionu, ale i turisté, tyto pěkné předměty koupit?

Během krátké doby budeme mít na facebooku samostatnou složku, kde bude možnost si naše předměty objednat. Navíc je možnost zakoupit Jizerkovi v prodejně ELEVEN. Tato jablonecká firma nám naše předměty i vyrábí. Celý projekt je založen na lokálním patriotismu. Všechny firmy, které se podílí na tomto projektu, jsou lokální. Dále bude možné si vše zakoupit u ubytovatelů, pokud bude z jejich strany zájem, mít předměty k dispozici pro své hosty.

Máte na sobě mikinu s Jizerkovými. Ale ta není momentálně v nabídce firmy ELEVEN.

Ne, ještě není. V pátek jsme měli setkání se zástupci této firmy, a měla by být v krátké době také v nabídce.

Malé děti, i ty úplně nejmenší, asi neocení, že mají čepici nebo čelenku. Ale třeba by uvítaly chlupatého panáčka, přívěšek na klíče nebo podobné drobnosti. Jak jste na tom?

Máme dvě řady našich předmětů. Jedna je oblečení a doplňky, ty jsou celkem čtyři. Další čtyři produkty druhé řady již vznikly a budou k dostání v brzké době. Celý projekt Jizerkovi je v duchu bezpečnosti dětí na silnici. Například díky přívěšku na klíče, který si může dítě dát na batoh, bude vidět i za šera a ve tmě.

Zmínil jste i soutěž, která je pro uživatele facebooku. Popište ji našim čtenářům.

Soutěž „Vemte Jizerkovi na výlet" není jen pro uživatele facebooku. Naše stránka je veřejná, nemusíte mít profil a můžete na ní vložit cokoli bez přihlášení na facebook. Podstata soutěže je největší vzdálenost výletu od domova Jizerkových, a to je vrchol hory Jizery.

To znamená? Jak Jizerkovi vzít?

Vezmete si náš libovolný produkt a vyfotíte se na výletě, dovolené. My změříme na Google vzdálenost místa výletu od vrcholu Jizery. Ale podstatný je motiv Jizerkových. Je jedno, zda na fotce bude čelenka s Jizerkovými nebo se vyfotíte s fotkou Jizerkových v mobilu.