V úvodu slavnostního večera předal primátor Petr Beitl Cenu města Pro Meritis architektovi Karlu Pelantovi, fotografovi Siegfriedu Weissovi a akademickému sochaři Jiřímu Dostálovi.

Svátečně naladěné hosty, mezi nimiž nechyběli jablonečtí zastupitelé, krajští radní, ani významní místní podnikatelé, vítal jako tradičně se sklenkou sektu ve foyer primátor Petr Beitl se svou manželkou. Na úvod slavnostního večer zazněla česká státní hymna v podání žákyně Základní umělecké školy Jablonec nad Nisou Hany Herkommerové. Ve své zahajovací řeči primátor Beitl bilancoval uplynulý rok a nechal diváky nahlédnout i do plánů na rok 2014. Do nového roku pak všem popřál zdraví a moudrost.

Dříve než se svých nástrojů chopili hudebníci královéhradecké filharmonie, byly předány Ceny města Pro Meritis. Za svého otce Karla Pelanta převzal cenu jeho syn Radomír Pelant.„Táta mi řekl, poděkuj a všechny Jablonečáky pozdravuj, vyřiď, že si ceny moc vážím,"vyřídil vzkaz od svého otce pan Pelant.

Krásné vyznání městu Jablonec nad Nisou, rodičům i své ženě pronesl na pódiu druhý oceněný – fotograf Siegfried Weiss, jehož láska k Jablonci i Jizerským horám je jasně patrná z jeho fotografií i textů. „Chtěl bych poděkovat svým rodičům, lepší kolébku než Jablonec mi vybrat snad ani nemohli," řekl při přebírání ceny.

Třetím oceněným byl Jiří Dostál, autor návrhu ceny Pro Meritis. Přebíral vlastně své vlastní dílo a jeho pocity byly lehce smíšené. Na pódiu hovořil o lidech, kteří podle jeho návrhu vyrobili v České Mincovně raznici medaile a pak ji následně ve Znaku Malá Skála vyrazili. Cena Pro Meritis nese jméno Dostál hned třikrát. Na realizaci grafického listu, který se k ceně přikládá a na vyrytí jména držitele na rubové straně medaile se totiž podíleli i synové – Vojta a Ondra Dostálovi. A tak si pan Dostál odnesl z pódia vlastně všechny svoje děti.

Filharmonie Hradec Králové si pro letošní novoroční koncert připravila veselý koncert složený z filmových melodií, písní Jaroslava Ježka a jako překvapení zahráli Koncert pro psací stroj a orchestr Leroy Andersona. Filharmonici si za optimistický začátek roku 2014 oprávněně vysloužili potlesk ve stoje.