Nejdříve ji potopily skandály kolem personálních vztahů a zneužívání služebního auta. Teď spory uvnitř vlastní strany. Ty mají kořeny už v minulých letech, kdy si Rosenbergová „dovolila“ veřejně upozornit například na černé duše v ČSSD. Vedení libereckého klubu dokonce po bývalé primátorce žádalo, aby sama odešla.

„Martina Rosenbergová v minulosti čelila kritice členské základny ČSSD za podporu jinému politickému subjektu, (v senátních volbách podpořila protikandidáta strany, pozn. red.) dlouhodobě s vedením okresní organizace nekomunikuje a ztratila tak odborné zázemí strany,“ uvedl koncem července v prohlášení výboru sociálně-demokratické partaje v Liberci jeho předseda Milan Šír.

Martina Rosenbergová
Ukončete členství, vyzývá Rosenbergovou liberecká ČSSD

Sama Rosenbergová, která nyní pracuje jako vedoucí sociálního odboru jablonecké radnice, ale rozhodně odmítá, že by jej vystoupení bylo reakcí na tuto výzvu. „Je to mé rozhodnutí, které jsem zvažovala opravdu velmi dlouho. Ve chvíli, když jsem cítila, že si opravdu vzájemně nemáme co nabídnout, rozhodla jsem se odejít,“ zdůvodnila.

Na otázku konkrétních problémů uvedla: „To by bylo opravdu na dlouho. Ale jednou větou, ve věci programu se stále jen mluví a slibuje, ale nenásledují žádné činy. Například v oblasti sociálního bydlení, školství či zdravotnictví. Vadí mi také neustále hádky s koaličními partnery, toho se měla ČSSD vyvarovat.“ Ke sporům uvnitř strany se už nechce vracet. „Je to pro mne uzavřená věc a nebudu probírat tyto záležitosti veřejně,“ říká bývalá liberecká primátorka, která nyní povede v kraji kandidátku znovuzrozené ODA.

Martin Půta, hejtman Libereckého kraje.
Policie chce obžalovat hejtmana Martina Půtu

V libereckém zastupitelstvu tak už před časem došlo k paradoxní situaci, kdy tu souběžně fungovaly hned dva kluby ČSSD. Oficiální vedený Lenkou Kadlecovou a klub „neposlušných“ tvořený právě Martinou Rosenbergovou a Janem Čmuchálkem. Rosenbergová je po odchodu z ČSSD bez politické příslušnosti. Jako nezávislá povede kandidátku Občanské demokratické aliance. (ODA)

„Je to její svobodné rozhodnutí, političky, stejně jako to, že od levicové strany přešla k pravicové. Přeju jí hodně štěstí,“ komentoval odchod Martiny Rosenbergové z ČSSD krajský předseda strany, Jan Mečl.

V rámci charitativní akce Jiskra pro Lukáše se 12. srpna ve Vratislavicích nad Nisou odehrál exhibiční fotbalový zápas týmů Real Top Praha a TJ Jiskra Vratislavice nad Nisou. Během dne byl zajištěn i bohatý kulturní program, vystoupily kapely Těla, Tres U
Jiskra pomohla Lukášovi, který trpí mozkovou obrnou

Sama Rosenbergová v tom ale žádný rozpor necítí. Naopak. „Pravicové strany nikdy nerezignovaly na sociální politiku, jen si pod sociální politikou nepředstavují rozdávání všeho všem, či její zneužívání,“ říká. Podle ní ale zároveň dokáží pomoci, pokud se člověk dostane do tak složité situace, že jí on sám nebo jeho rodina zvládnout bez pomoci státu nemůže. „Je to vlastně stejné jako u komunální politiky. Tam si tak nehrajeme na levici či pravici, ale rozhodujeme o tom, co je potřebné a rozumné,“ dodává Martina Rosenbergová.