Krajský soud v Liberci včera začal projednávat případ čtyř mužů, kteří podle obžaloby ve Smržovce na Jablonecku násilím zadrželi dva mladé muže, jež považovali za zloděje. Spoutali je, bili a nakonec odvezli o 75 kilometrů dále k České Lípě, kde je polili benzinem. Třem z obžalovaných hrozí za pokus vraždy až 20 let vězení, čtvrtému za omezování osobní svobody osm let. Muži čelí i obžalobě z loupeže, svým obětem podle spisu vzali mobily, brýle, boty a ponožky.

Obžalovaní vinu odmítají, před soudem ani před tím na policii nevypovídali. „Nesouhlasím s obžalobou, nemám k tomu ale co vypovídat," řekli v pátek postupně před soudem.

Podle obžaloby se událost stala 25. května 2014. Tomáš Kolman čelí podezření, že tehdy v noci s brokovnicí v ruce zadržel dva bratry ve věku 16 a 21 let. Podle některých svědeckých výpovědí hlídal svůj areál, aby zamezil krádežím nafty.

Výstřelem donutil bratry lehnout na zem a za pomoci Jana Waňka spoutal. Do areálu firmy je pomáhal odvézt ještě Radomír Šefr. Později se k nim přidal Jan Michálek. U soudu včera vypovídal mladší z bratrů. Při výslechu na policii uváděl, že neví, kdo je zadržel. U soudu označil Kolmana.

Rozpor zdůvodňoval tím, že si nebyl na policii jistý, zda by ho poznal. Podle mladšího z bratrů o květnové noci před dvěma lety hledali kolo, které tam zanechal jeho bratr. Žádné ale nenašli.

Muži zadržovali bratry nejprve v areálu firmy, podle obžaloby byli asi dvě hodiny svázaní do kozelce v plechovém kontejneru. S roubíkem v ústech a lepicí páskou omotanou kolem hlavy je poté Kolman, Waněk a Michálek odvezli autem do lesa u vesnice Veselí a cestou je bili.

V lese je pak podle spisu polili benzinem a vyhrožovali jim, že je zabijí a zakopou. „Tam jsme už byli smíření se smrtí," řekl u soudu mladší z bratrů, který v lese ztratil vědomí. Když se probral, dokázal se vyprostit z pout a osvobodit sebe i bratra. Pokud by to neudělal, zřejmě by oba zemřeli.

„K úmrtí mohlo dojít v důsledku vdechnutí benzinových par anebo aspirací žaludečního obsahu do dýchacích cest," uvedl státní zástupce Petr Hořín. Obžaloba se v tom opírá o vyjádření znalce. Ten, další svědci a starší z bratrů by měli vypovídat na konci ledna, kdy má proces pokračovat.