Pokud by se někomu podle sociálních sítí zdálo, že Santa Klaus je pro Železnobroďáky mrtvý, nemohl se více mýlit. Dokázal to nedělní podvečer, kdy vánoční kamion Coca Cola dorazil do Železného Brodu.

Už jen zaparkovat byl malý oříšek, naštěstí parkoviště za budovou B železnobrodské radnice ještě nemají lidé tak zažité. Náměstí bylo v podstatě celé komplet obsazené čekajícími lidmi, davy komplikovali i průjezd automobilů po hlavní silnici. V pohotovosti byli jak policisté, tak zdejší strážníci. „To je blázinec, čekal jsem pár lidí, ale že tady bude celé město jsem nepředpokládal ani v těch nejdivočejších snech. Kdyby tak děti neprosily, určitě bych sem sám od sebe nešel," tvrdil dvaačtyřicetiletý Jan. I on ale celou dobu zuřivě fotil, co se kde šustlo.

Program příjezdu vánočního kamionu Coca Cola začal v 16 hodin rozhovory hlavního skřítka s několika příchozími.

Zajisté nejednoho dospěláka potěšilo, že si oslovené děti v souvislosti s Vánoci vybavily nejdříve Ježíška. „Ano, Ježíšek přijde 24. prosince, kdo ale přijede dnes k nám do Brodu?" musel skřítek lépe formulovat otázky. Na to děti, že kamion se Santa Klausem. Dobrá.

Tanec a la Santa

Poté nastoupili další skřítci, aby si spolu s dětmi zatančili vánoční tanec na melodii reklamní znělky. Strkanice sílila, někdy se ozvaly i zvýšené hlasy. Vrchní trpaslík dav uklidňoval a žádal, aby při příjezdu kamionu zachovali lidé klid.

O půl páté šílenství vrcholilo, to když od Semil přes čerstvě zrekonstruovaný most dorazil onen mýtický kamion. I přes předchozí žádosti hlavního skřítka se musel dav vytěsnit mimo místa, kudy kamion zacouvával na určené místo na náměstí.

„Teď zafoukejte, aby se kamion otevřel," vyzval dav skřítek. Napoprvé to nebylo úplně ono, ale napodruhé se již přívěs otevřel. Uvnitř byl pokojíček jako z pohádky velké křeslo pro Santu Klause, krb, vánoční dekorace. Pro dospělého musel působit celý kamión jako kýč, ale dětem jen hrály plamínky v očích.

Dostat se z jednoho konce náměstí na druhé bylo v těch chvílích nad síly mnoha rodičů i dětí.

Santa přišel, pozdravil se a začalo focení s dětmi. Vánoční kamion Coca Cola pak oblažoval přítomné svými světýlky, dekoracemi a Santa Klausem se skřítky dobré dvě hodiny. Kamion pak zahoukal a odjel směrem na Harrachov. Dav se začal rozcházet.