Silnice 290 kolem přehrady Souš v Jizerských horách se o půlnoci uzavřela pro dopravu. „Vozovka je pokryta zledovatělou vrstvou sněhu, která zvyšuje riziko dopravních nehod a následně možnost znečištění vodárenské nádrže Souš," sdělil v pondělí Pavel Fořt z Krajské správy silnic Libereckého kraje. Komunikace vede po hrázi nádrže, která slouží jako zdroj pitné vody pro obyvatele Liberecka a Jablonecka.

Silnice kolem Souše je frekventovanou spojnicí z Frýdlantského výběžku přes Jizerské hory, na zimu se ale právě kvůli riziku znečištění zdroje pitné vody pravidelně s prvním sněhem uzavírá. Letošní pozdní nástup zimy umožnil nechat ji pro motoristy otevřenou o dva týdny déle než v jiných letech. Třeba loni ji silničáři uzavřeli už 25. listopadu, průjezdná byla znovu až letos na konci března.

Pondělní ráno bylo v Libereckém kraji prvním skutečně zimním, většinou území prošla sněhová přeháňka. Mnoho sněhu ale nepřinesla. V horách napadlo do dvou centimetrů sněhu, v nižších polohách ještě méně a rychle na silnicích roztál. Žádné velké komplikace sněžení nepřineslo, jen na silnici 10 ze Železného Brodu na Harrachov a na silnici 9 od Svoru na Rumburk stály chvíli kamiony. „Otočily se tam několikrát sypače, pak už žádné problémy hlášeny nebyly," doplnil hlavní dispečer správy silnic Pavel Pospíšil.

Liberecký kraj je z velké části horskou a podhorskou oblastí, která je na zimní údržbu velmi náročná. Celkově mají krajští silničáři na starosti 2080 kilometrů krajských silnic druhých a třetích tříd. V průměru stojí jejich údržba kraj každou zimu 135 milionů korun. Letos v zimě nebudou silničáři udržovat 40 úseků o celkové délce 72 kilometrů, což jsou tři procenta komunikací. Jde většinou o málo využívané silnice třetí třídy, kde nejezdí veřejná doprava. Na jedenácti úsecích hlavně v Krkonoších a Jizerských horách je povinná zimní výbava.