„Před půl rokem jsem se potřebovala vrátit urychleně do práce, a tak jsme sháněli školku. Nakonec jsme našli, i když si musíme každý den o kus zajít. I tak se to vyplatí,“ říká Jana, maminka dnes již tříletého Davídka.

Příští školní rok už Davídek nastoupí do školky nedaleko domova. Rodiče jeho o rok mladších kamarádů však s umístěním mohou mít problémy. „V souvislosti s novým zákonným opatřením, které ukládá pětiletým dětem povinnost absolvovat předškolní vzdělávání, se obáváme, že děti, kterým budou tři roky v průběhu příštího roku, budeme umisťovat obtížněji,“ potvrdila Zdeňka Květová, vedoucí oddělení školství na jabloneckém magistrátu.

Malým více

I proto magistrát navýšil příspěvek pro děti, které k 1. září 2017 dovrší věk 2,5 roku a nepodařilo se je umístit do mateřské školy zřizovaném městem, z tisíce na 1500 korun. Peníze nedostanou rodiče fyzicky, budou odečteny z platby za hlídání dětí v soukromých školkách.

Magistrát podporuje všechny děti, které se nepodaří umístit do „městských“ školek. Od roku 2014 přispívá 1000 korun. „Každoročně je na tyto příspěvky vyčleněna částka 284 tisíc korun, částka by měla bez problémů vystačit i po navýšení příspěvku 2,5letým dětem,“ spočítal náměstek primátora pro oblast humanitní Miloš Zahradník.

Podporu může získat dítě, které má trvalé bydliště v Jablonci. „Nově jsme přidali podmínku bezdlužnosti rodiny vůči městu,“ upozornil náměstek primátora Miloš Vele.

Teplárna v Jablonci n. N.
Úspora až osm tisíc ročně na domácnost. Jablonec obnovil tepelnou soustavu