V krajském Liberci bude jeden spádový obvod pro všechny oblasti stotisícového města s výjimkou Vratislavic.

Jediný městský obvod Liberce bude mít vlastní spádovou oblast. Vybraná varianta odpovídá nejvíc současnému stavu, město ji považuje za nejkomfortnější pro rodiče. „I nadále totiž budou mít možnost výběru ze všech mateřských škol ve městě, takže budou moci volit podle jejich zaměření, docházkové vzdálenosti či místa svého pracoviště," uvedl již dříve náměstek primátora pro školství Ivan Langr.

Zastupitelstva Liberce a Jablonce už spádovou vyhlášku schválila, další větší města v kraji se k tomu teprve chystají.

Například ve dvanáctitisícovém Novém Boru ji ale nebudou mít vůbec. „Máme pouze jednu mateřskou školku s odloučenými pracovišti," řekla vedoucí odboru školství Alena Forgáčová.

ČEKAJÍ NA SCHVÁLENÍ

Jeden spádový obvod bude mít nejspíš Česká Lípa, vyhlášku budou zastupitelé schvalovat příští týden. „Takové řešení bylo zvoleno na základě doporučení Libereckého kraje i předních odborníků na školství," uvedla mluvčí radnice Monika Bayerová.

Rodiče dětí z České Lípy si mohou vybrat z devíti školek zřizovaných městem, a několika soukromých.

„Určitě je fajn, že si můžeme vybrat, ale myslím si, že většina matek volí buď podle zkušeností kamarádek, nebo vyberou školku, která je nejblíže místu zaměstnání. V České Lípě je mateřských školek dostatek," říká Jana Horáková z České Lípy.

Podobně je tomu se spádovostí i co se týče základních škol. Zatímco v krajském Liberci se snaží zamezit tzv. „spádové turistice", kdy rodiče přihlašují děti na cizí adresy, aby je mohli dostat na vysněnou školu, českolipská radnice tyto problémy nezaznamenala.

,,V České Lípě není povinné přihlásit dítě do spádové školy, ale pokud by nastal v některé škole přetlak, ředitel je povinen přednostně přijmout děti ze spádové oblasti s trvalým pobytem," uvedli již dříve z českolipské radnice.