Loni pět kotelen, letos sedmnáct. Druhá etapa revitalizace centrálního rozvodu tepla vtrhla do jabloneckých ulic.

Letošní etapa se dotkne 2250 domácností a 50 institucí. Druhá etapa je výrazně rozsáhlejší, než byla první, která proběhla v loňském roce. „Vloni jsme stavěli jenom pět kotelen, letos jich jsou téměř dvě desítky a celkové náklady na tuto etapu jsou 150 milionů korun," sdělil Petr Roubíček, ředitel Jablonecké energetické.

Po přepojení všech zákazníků na nový způsob vytápění bude také možné odstavit výtopnu Brandl a začít likvidovat parovodní potrubí, které se vine téměř celým městem.

Díky všem těmto opatřením by mělo teplo v Jablonci zlevnit pod 600 korun. „Připravujeme nové cenové kalkulace, všechno směřuje k tomu, že cena klesne pod šest set korun. Bude to odvislé od toho, jakou smlouvu s námi zákazník uzavře. Budeme nabízet desetileté smlouvy, pětileté a zvažujeme, že bychom uzavírali i krátkodobé smlouvy," řekl náměstek primátora Miloš Vele.

Podle odhadů by se ceny tepla měly pohybovat od 510 do 580 korun za gigajoule včetně DPH. Na staré síti odběratelé zatím platí 698 korun za gigajoule.

Oproti původnímu projektu došlo před realizací ke změnám, a to zejména díky zkušenostem z loňské etapy revitalizace.

„Rozdělili jsme například zdroj v Liberecké ulici na dva. Část jeho výkonu se přesunula do ulice U Balvanu blíž k odběratelům a přesunula se i kotelna na Žižkově Vrchu a zdroj z ulice Na Čihadle do Gymnázia Dr. Randy," popisuje Petr Roubíček.

V souvislosti s projektem revitalizace a výkopovými pracemi dojde také k některým dopravním omezením ve městě, a to zejména v těchto lokalitách: Na Vršku, Liberecká u výměníku EC06 U Balvanu u bývalé posilovací stanice vodovodního řadu, Kubálkova, Mírové nám., ul. Gen. Mrázka, Sadová u křižovatky s ul. Pražskou, Smetanova u střední školy.

Jablonecká energetická má za sebou už první etapu revitalizace teplárenské sítě za 95 milionů korun.

Na nové zdroje tepla bylo loni v říjnu přepojeno 1650 domácností a 20 institucí, jako úřady či školy v lokalitách Mšeno, Šumava a Paseky, a plavecký bazén.