Podle serveru estudanka.cz, se jich v celém kraji nachází přes tři sta šedesát. Na Jablonecku šest desítek. Odborníci ale varují, že ne ve všech studánkách je voda vhodná ke konzumaci.

Kvalita se mění každý den

„Kvalita vody závisí na vydatnosti zdroje, jejím umístění a také jak je zabezpečená proti kontaminaci z okolí. U studánek se kvalita vody může měnit ze dne na den," vysvětlila Jana Kučerová, vedoucí odboru hygieny obecné a komunální, z Krajské hygienické stanice v Liberci a dodala, že by konzumenti měli raději zvolit jiný zdroj pitné vody, kde je kvalita pravidelně kontrolována. Krajská hygienická stanice totiž kontrolu vody ze studánek neprovádí. Pokud přeci jenom lidé chtějí okusit vodu ze studánky, měli by si vybírat takovou, kde voda vytéká trubkou, prameniště je zakryté bez přístupu a studánka má vydatný zdroj.

To, že voda ze studánek nepodléhá žádné kontrole potvrdil i Karel Pop, vedoucího odboru vodního hospodářství Libereckého kraje. „Studánky jsou tak specifické, že v nich kvalitu vody nezjišťujeme," informoval Deník. Je tedy pouze na konzumentech, zdali chuť na vodu přebijí možné zdravotní obtíže.

Pozor na zdraví hlavně u studní

Konzumace vody, jejíž kvalita není známá, totiž může v některých případech vést až k vážným zdravotním potížím. „Nákaza z vody hrozí spíše u infikovaných studní, pokud do nich prosakuje například septik, nebo byly zasaženy povodní. V takových případech konzumentům může podle kontaminace hrozit průjmové onemocnění, žloutenka typu A, a v případě povodní třeba leptospiróza," uvedla mluvčí Krajské nemocnice Liberec Barbora Silná.

Nemocnice v poslední době naštěstí neřešila žádný případ otravy vodou ze studánek ani žádné zdravotní komplikace způsobené konzumací vody z horských pramenů. „Kvůli mikrobiálnímu znečištění vody může pití nejakostní vody ze studánek vyvolat až infekční průjmová onemocnění," doplnila Jana Kučerová.

Studánky jsou hit, ale dodržte zásady

Mezi lidmi se stává čerpání vody z veřejně přístupných pramenů čím dál více oblíbené. „Vodu ze studánky piji už mnoho let a zdravotní obtíže z pramene mě ještě nepotkaly. Spíše je to naopak. Nemůžu si ho vynachválit," řekla Ladislava Jeitnerová, která si přišla napustit láhev ke Zdislavině studánce.

Jana Kučerová však apeluje na lidi, kteří zdroje veřejně přístupné vody využívají, aby dodržovali alespoň pár základních zásad. „Voda by měla být uchovávána v chladu a spotřebována do 3-4 dnů," poradila.

O tom, aby se studánky dostaly do podvědomí široké veřejnosti se starají lidé z veřejně prospěšného spolku Mladí ochránci přírody. Například Netopýři z Jablonce pečují o Mordýřskou studánku po cestě z Dolní Černé Studnice na Huť.

„Našim hlavním cílem je zviditelnit studánky. O lokálních studánkách obvykle vědí jen místní obyvatelé, což je chyba. Zavedli jsme národní registr studánek, který turistům poradí, kam se vydat v okolí destinace, kde tráví dovolenou, za studánkou," sdělil Deníku Michal Kulík z Mladých ochránců přírody.

Zpracoval Martin Bláha