Mezinárodní den žen (MDŽ) se v Česku stále nemůže zbavit nepříznivé socialistické nálepky svátku, při kterém se ženy vracely z práce domů ještě za světla s nachovými karafiáty, levnou bonboniérou a balíčkem pruhovaných utěrek, zatímco muži pili na jejich zdraví až do pozdní noci.

Na celém světě je Mezinárodní den žen uznávanou vzpomínkou na stávku před sto devíti lety, kterou chtěly newyorské švadlenky prosadit volební právo žen. Poprvé se MDŽ slavilo o tři roky později ve Spojených státech amerických a dalších zemích, například v Německu nebo Dánsku. Od sedmdesátých let minulého století je dnem mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Přestože si MDŽ u některých zachoval ještě nádech minulého režimu, tradice obdarovávání květinou, zdá se, nevymřela. „Objednávám už zcela pravidelně karafiáty, ty velké rudé, ale i drobnější," potvrdila Jana Harasimovičová z jabloneckého Květinářství Gracia s tím, že oni sami v prodejně připravili program. „Po celý den probíhá pro ženy workshop a mohou si vytvořit náramek podle vlastního vkusu. V podvečer budeme ochutnávat i víno. Nazvali jsme to MDŽ-Mazlení Dnes Žádáno. Na odchodnou dostanou ženy kytičku," popsala připravovanou akci květinářka.

Slavit s květinou se bude v Panochově nemocnici.

Mezinárodní den žen ještě před pár lety vyvolával slovní přestřelky mezi našimi politiky. Senát dokonce několikrát navrhoval vypustit 8. březen ze seznamu významných dnů. Sněmovna to zamítla. Levicovým zákonodárcům případné vyškrtnutí MDŽ z kalendáře vadilo, podle pravicových byl den zprofanovaný z komunistické éry. Chtěli ho nahradit Svátkem matek. Postupem let se MDŽ nálepky socialistické oslavy zbavil a podle aktivistek se vrací k tradicím a připomínání ženských práv.

Mýdlo, balík utěrek a levná čokoláda je snad už minulostí

Pachuť nucené oslavy MDŽ si pamatuje už jen starší generace. Často tak vzpomínají, ale když dnes přijdete s květinou, košem vám rozhodně ženy nedají.

„Připravili jsme hezké dopolední posezení. Pan primář všem ženám přinese květinu. Popovídáme si, posedíme i zazpíváme," popsala dnešní akci Ivana Vacardová, kterou v turnovské Panochově nemocnici najdete na oddělení Následné ošetřovatelské péče. Setkání u příležitosti Mezinárodního dne žen je také součástí terapie. „Ženy se rozvzpomenou na hezké věci ze svého života," dodala s tím, že mezi stařenky a staříky přijedou žáci a studenti ze zdejší ZUŠ se hudebními nástroji. A turnovští školáci s flétnami zahrají pásmo lidových písní.

ALKOHOL NECHYBĚL

To je ideální stav, připomenout si, proč se tento den slaví, a posedět si. I když někdejší oslavy má stále řada lidí v živé paměti. „Vzpomínám, jak se otec hrnul domů i s kolegy, tulipány měly svěšené hlavy a maminka říkala: pane jo," uvedla naše čtenářka ve facebookové anketě k tématu.

Bývalo zvykem slavit MDŽ přímo v pracovní době na pracovišti. Nalít si skleničky už po poledni nebylo výjimkou. Velké fabriky pořádaly i kulturní program v zasedacích místnostech. Soudruzi předávali také ocenění za pracovní výsledky. Servírovala se káva, zákusky či chlebíčky i víno.

Mezinárodní den žen je oblíbený svátek, ke kterému již řadu let patří květiny a zejména karafiáty. Nafoceno v jabloneckém květinářství.Zdroj: VLP / Albaniová Denisa

„Pracovala jsem v energetice, na patře jsme byly jen čtyři ženy. Přestože jsme oficiálně dostaly květiny a dárek od ROH, tak nám stejně chlapi ten den podstrojovali. Čokolády nebo kávy jsem měla dost často až do prázdnin," zavzpomínala šestapadesátiletá Jablonečanka. Osobně spíš i nyní upřednostní MDŽ než Valentýna. A není jediná.

NÁVRAT K TRADICI

Podle zkušeností z květinářství zažívá MDŽ jakýsi comeback. „Vzpomínám, jak jsme ve škole při výtvarné výchově vyráběli z papíru přáníčka pro maminky, utkvěla mi přeložená čtvrtka a z ní vystřižená velká bledule vybarvená pastelkami," popsala své zkušenosti z dětství Lenka Bučinová s tím, že často se konaly i besídky, kde recitovaly děti krátké básničky.

„Myslím, že květinou a drobností nikoho člověk neurazí, ať už je datum jakékoli," dodala.

VE SVĚTĚ JSOU ROZDÍLY

Připomínat si dnes MDŽ znamená podepsat se pod požadavek rovných příležitostí v rodině, vzdělání i zaměstnání a posílení postavení žen ve světovém měřítku.