Unikátní meziměstský projekt má další pokračování a na obyvatelích Jablonce a Liberce je v současnosti doporučit turistům zajímavá místa dané lokality. „Naše nová mapa je pro lidi v aktivním věku, kteří u nás chtějí najít jak odpočinek, tak zábavu. Nebojí se nových zkušeností, někteří chtějí sportovat, vidět muzeum či galerii nebo zajímavá místa našich měst," vysvětlil podstatu třetí připravované mapy Jiří Šmída, kartograf a proděkan Technické univerzity v Liberci.

Na vydání mapy se podílí nejen univerzitní tým, ale také Městské informační centrum Liberec a Jablonecké kulturní a informační centrum (JKIC). „Pojďte tvořit mapu s námi, každý příspěvek je vítán. Zkuste se zamyslet, kam berete své známé, když za vámi přijedou, co je u nás originální, kde je příjemně. Mapa Direction by neměla být suchým průvodcem, ale ukázat, jak svá města vidí místní," motivuje Hanka Herkommerová z jabloneckého infocentra ty, kteří se ještě nezapojili.

ČASU MOC NEZBÝVÁ

Vyplnit dotazník můžete buď elektronicky na webu direction.tul.cz nebo přímo v jabloneckém infocentru, kde je jeho papírová podoba. Ovšem musíte si pospíšit. Data se budou sbírat pouze do konce tohoto týdne. Následně se začne analyzovat a připravovat mapa samotná.

Jde stále ještě o velmi výjimečný projekt, kdy mapu tvoří ti, kteří dané město znají nejlépe. Můžete se tak vžít do role rádce. „Chceme objevit skryté drahokamy, taková ta místa, která unikají naší pozornosti a doufáme, že právě lidé, kteří tady bydlí, nám pomůžou je do té mapy dostat," vyzdvihl důležitost veřejnosti Šmída.

Už nyní je jisté, že stejně jako předchozí verze, bude mít i tato pouze papírovou podobu. „Dlouho jsme nad tím debatovali, ale nakonec jsme se rozhodli, že lidí, kteří ocení papírovou mapu, je víc než těch, kteří by si ji chtěli prohlížet na obrazovce mobilu," vysvětlil Šmída.

DIRECTION MÁ ÚSPĚCH

Jako první vyšla mapa zaměřená na studenty. Druhá pro změnu cílila na rodiny s dětmi. „Obě měly velký úspěch," prozradila Radana Schaeferová z JKIC.

Doposud vydané mapy můžete zdarma získat v informačních centrech obou měst. Myslelo se i na zahraniční turisty. Ti mohou získat mapu v angličtině.