Není snad hodiny, aby se neobjevovala nová a nová svědectví poodhalující pozadí novoroční střelby na okraji města směrem k Desné.

Ladislav Tatár, otec zastřeleného dvaadvacetiletého muže a o dva roky staršího postřeleného, tvrdí, že muž, který střílel, byl bývalým policistům. A proto prý ho úřady neobvinily a propustily. Petr Polák, starosta Tanvaldu však tuto informaci dementoval. Podle jeho slov nebyl střelec nikdy policistou.

Tatár navíc tvrdí, že muž volal jen policii. „Zavolal policii, protože si myslel, že je trefil oba. Možná chtěl říct, že ho napadli. Ale nepočítal s tím, že jeden z nich se doplazí domů a že budu jako otec zachraňovat děcku život,“ sdělil v rozhovoru pro server Romea.cz.

Policie nadále k případu mlčí. „Nemůžeme v této fázi podávat žádné informace, a to ani k osobě muže, který střílel,“ sdělila Ludmila Knopová, mluvčí jablonecké policie.

V sobotu

Atmosféra tedy nadále graduje. A vybuchnout může již v sobotu. Místní Romové totiž nahlásí na tento den na úřadech pochod k uctění památky zesnulého. „Na úřadech vše řádně nahlásíme. Pochod proběhne po pohřbu zastřeleného v sobotu,“ sdělila Eva Gáborová z občanského sdružení Roma Tanvald, které pochod zorganizovalo.

Podle Romů má být průvod klidný. „Půjdou v něm i děti. Chceme jen poukázat na fakt, že tady někdo beztrestně, alespoň to tak zatím vypadá, zastřelil mladého člověka a druhého těžce zranil,“ vysvětlila Gáborová. Ani jí se nezdá pozadí vyšetřování novoroční střelby. „Víme, že policisté postřeleného mladíka nevyslýchala a střelce pustila jen na základě jeho vysvětlení. Jak to je možné, když neznají případ i z druhé strany,“ ptá se Gáborová.

Policie ČR již informace o plánovaném pochodu obdržela. „Právě řešíme, jak pochod zabezpečit,“ potvrdila Knopová.
Nemůže se pochod zvrhnout v násilí? Podle Gáborové nebudou Romové agresivní. „Ale když někdo pochod naruší, Romové se nedají. Každopádně chceme, aby vše proběhlo v klidu,“ potvrdila Gáborová, která sama pochod na úřadech nahlásí.

Trasa pochodu

V pohotovosti jsou i strážníci tanvaldské městské policie. „Ale zatím je relativní klid, uvidíme, co přinese sobota. Organizátoři nám navíc slíbili, že dodají přesnou trasu pochodu i s časovým harmonogramem,“ popsal Jiří Horáček, velitel MP Tanvald. Jak strážníci, tak policisté chtějí být zvláště kolem hřbitova „neviditelní“.

Nejen bezpečnostní složky se ale obávají, že situace zneužijí extrémisté. „Tyto obavy jsou na místě. Extrémistické skupiny se k protiakci nechávají lehce unést,“ ví starosta Tanvaldu Petr Polák a jedním dechem připomíná události ve Varnsdorfu. Jeho obavy sdílí i velitel strážníků. „Budeme dohlížet na pořádek, aby vše proběhlo opravdu v klidu. Nicméně provokace jiných skupin nesmíme podcenit,“ doplnil Horáček.

Zásah do hrudi

Střelbou ukončil potyčku se dvěma mladíky třiašedesátiletý muž. Se střelcem se potkali na cestě u železniční trati na okraji Tanvaldu směrem k Desné nedaleko Krkonošské ulice dva mladí Romové. Není jasné, jak incident začal. Neoficiální zdroje tvrdí, že mladí muži byli známí recidivisté a muže napadli. Ten vytáhl legálně drženou pistoli a začal střílet. Dvaadvacetiletý muž zemřel. Střelné poranění má i jeho o dva roky starší bratr, kterého kulka zasáhla do hrudi a záchranáři ho převezli do nemocnice v Hradci Králové.

Co se v noci na neděli v Tanvaldu na Jablonecku odehrálo, zatím není jasné. Policie na případ uvalila informační embargo. „Na objasnění pracují kriminalisté,“ řekla policejní mluvčí Knopová.

Muž, který má střelbu na svědomí, nebyl z ničeho obviněn, tudíž ani vzat do vazby. Státní zastupitelství nevylučuje, že muž se jen bránil. V současné době podle informací televize Nova pobývá v Německu.

Pochod od kostela po místo činu

Zpráva ČTK

V Tanvaldu na Jablonecku, kde byl v noci na neděli zastřelen mladý Rom, se prý v sobotu po jeho pohřbu uskuteční poklidný pietní průvod, nikoliv demonstrace. "Jeho účastníci se vydají od kostela na místo, kde se střílelo, aby tam zapálili svíčku," řekla Eva Gáborová ze Sdružení Roma Tanvald, která byla dnes dopoledne akci oznámit na městském úřadu. Při incidentu byl zraněn i bratr usmrceného mladíka. Muž, který střílel, je na svobodě, nebyl zatím z ničeho obviněn.

Gáborová zdůraznila, že celá akce má být poklidná a nenásilná. "Je to jen o tom, že půjdeme od kostela na místo zapálit svíčku. Nechystáme žádné pochody, žádné demonstrace ani nic takového," uvedla. Od kostela se podle ní lidé na místo střelby vydají bezprostředně po pohřbu a vše by se mělo uskutečnit dopoledne. Kolik se může akce účastnit lidí, Gáborová odhadovat nechtěla.

Informaci o poklidné sobotní akci potvrdil i vedoucí obvodního oddělení policie v Tanvaldu Jan Hlubuček. Policie se na sobotu připravuje, podrobnosti ale zveřejní ve čtvrtek. Muže, který na mladíky střílel, policie zatím neobvinila a po podání vysvětlení byl propuštěn. Objevily se informace, že jde o bývalého policistu a také že odcestoval do zahraničí.
Státní zástupkyně Lenka Bradáčová to vyloučila. Dnešním Lidovým novinám řekla, že incident neměl rasový podtext.