Gymnáziu se v předchozích třech letech nepodařilo dvakrát otevřít první ročník čtyřletého oboru, rovněž Obchodní akademie naplňovala svoji kapacitu obtížně. V letošním školním roce například nastoupilo do prvního ročníku pouze 15 žáků.

Mnoho nadějí dotčeným institucím nenabízela ani statistická stránka budoucích let. „Od 1. září 2016 tak přejde obor Obchodní akademie pod křídla Gymnázia Tanvald, které je zřizované Libereckým krajem," upřesnila Alena Losová, radní Libereckého kraje pověřená řízením resortu školství, mládeže, tělovýchovy, sportu a zaměstnanosti.

Novinky mají přilákat studenty

S přípravou na sloučení obou škol se podařilo realizovat i některé inovace. „V letošním školním roce zorganizovalo gymnázium zábavně-naučná odpoledne nazvaná Jeden den s … biologií, chemií, fyzikou a další budou ještě následovat," pochlubila se zástupkyně ředitele školy Iva Herrmannová o novinkách, které mají přilákat nové studenty. Zájem byl prozatím hlavně ze strany žáků, kteří by nastupovali do primy.

Ve školním roce 2016/2017 bude Gymnázium a Obchodní akademie Tanvald přijímat 30 žáků do primy. Pro zájemce z devátých tříd základních škol je k dispozici 30 míst v prvním ročníku Obchodní akademie a 13 míst na doplnění třídy kvinty víceletého gymnázia.

Demografická čísla hovoří zcela jasně

Sloučení podrobně sleduje i tanvaldská radnice. Už po odsouhlasení této změny byl zřízen školský výbor, který vše mapuje. „Rozhodnutí kopíruje demografický vývoj, který hovoří jasně. Sloučením jsme v Tanvaldě zachovali všechny varianty studia. Věřím, že toto spojení bude pro budoucnost velkým přínosem," řekl starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek.

Na radnici už také proběhly dvě koordinační schůzky mezi vedením města a gymnázia. Dotkly se i personálního obsazení. Jasné je, že vedení školy se bude snažit v maximální možné míře využít pedagogických kapacit z OA. Definitiva ovšem padne s počtem přijatých studentů.