12 zemí, 20 škol, 25 sklářských výtvarníků-pedagogů, 89 značek – to je Mezinárodní trienále skla a bižuterie Jablonec 2017. Tvoří jej celkem pět výstav a řada doprovodných aktivit, které se budou konat na čtyřech místech v Jablonci od 24. června do 28. října. Gró je samozřejmě v jabloneckém Muzeu skla a bižuterie. „Stálé expozice muzea doplní výstavy po celém městě věnované užitkovému a dekorativnímu sklu, designu, uměleckému sklu, studentským vizím či high-tech produktům,“ uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

Trienále začne velkolepě. Zítra, v sobotu, od 14 hodin ožije výstaviště Eurocentrum slavnostním zahájením, které nabídne vystoupení kapely Laura a její tygři, velkoleposti přidá laserová show. Bavit se tu budou až do 22 hodin.

Ilustrační foto.
PŘEHLED: Kam zajít na Jablonecku a Semilsku za zábavou

Jablonecké muzeum je státní institucí s největší sbírkou bižuterie na světě a souborem skla evropského významu. Před třemi lety se rozhodlo rozšířit koncept pravidelných přehlídek současné bižuterie, pořádaných od roku 1998, na mezinárodní nekomerční přehlídku skla a bižuterie.

V hlavní budově jabloneckého muzea bude k vidění výstava Trendy.Design.Produkce zaměřená na prezentaci aktuální nabídky domácích i zahraničních sklářských podniků, bižuterních firem, designových studií a šperkařů působících na českém trhu.

Světové trendy

Letošního ročníku se účastní 80 značek z osmi zemí světa - Česka, Finska, Německa, Rakouska, Slovenska, Turecka, USA a Velká Británie.

„Jde tak o skutečně reprezentativní a unikátní sondu do trendových tendencí v oboru a aktuálního vkusu zákazníků,“ uvedl hlavní kurátor projektu Petr Nový. Ve stálých expozicích muzea budou navíc nainstalovány studentské práce vzniklé ve spolupráci muzea a ateliéru Design skla Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Ostatní výstavy muzeum připravilo v dalších prostorách v centru města. Areál Eurocentra nabídne expozici Materiál: sklo, kde se návštěvníci seznámí s řadou technologicky i technicky specifických a inovativních sklářských výrobků. Představí se zde deset firem působících v České republice, čtyři z nich patří do rodiny velkých zahraničních koncernů. V areálu Eurocentra najde své místo i „dětský koutek“ Hrátky (nejen) se sklem.

Kostel sv. Anny bude hostit výstavu No Limits věnovanou výběru z tvorby 25 českých sklářských výtvarníků-pedagogů. Univerzitní Galerie N pak pod názvem A.TO.MY! představí práce studentů 20 středních a vysokých škol z České republiky, Slovenska, Německa, Polska a Bulharska. Všechny výstavy trienále bude možné navštívit jen s jednou vstupenkou, platnou navíc i pro expozici muzea na Kristiánově v Jizerských horách, otevřenou letos v květnu po náročné stavební rekonstrukci.

Ilustrační foto.
Mladou mámu a její miminko po nehodě transportoval vrtulník