"Ze zhruba tisícovky zájemců jich organizátoři vybrali 160," za pořadatele řekla ředitelka muzea Českého ráje v Turnově Vladimíra Jakouběová.

"Skladba je velice pestrá a zase jsme preferovali nositele certifikátů, to znamená nositele tradice lidového řemesla, mistry rukodělné výroby a některé regionální výrobce z celé země," uvedla ředitelka.

Mistři svého řemesla budou výrobky na trzích nejen prodávat, ale předvádět i své umění. Podle ředitelky bude letos dílna v Kamenářském domě ozvláštněna i přítomností řemeslníků z Izraele, kteří se zabývají výrobou ručního papíru. "Je to úplně něco jiného, neobvyklého a věřím, že to veřejnost osloví," dodala.

Nedílnou součástí řemeslnických trhů v Turnově jsou i hudební a divadelní představení, které se budou tradičně konat v areálu městského parku a na pódiu v atriu muzea. Letos na hlavní scéně vystoupí kapela Buty, písničkář a harmonikář Václav Koubek, Vlasta Redl či slovenská šansoniérka Szidi Tobias. Sobotní odpoledne v atriu muzea bude patřit turnovské kulturní scéně a neděle představením pro děti.