Technická památka a torzo přehrady s šoupátkovou věží se postupně stává turistky zajímavějším cílem. Od loňského roku prochází lokalita Protržené přehrady revitalizací. Už dnes na začátku naučné stezky turisté najdou v Desné zvoničku ukazující výši hladiny 18. září 1916. Sem se přivalila voda s kamením a kládami. Brala vše, co jí stálo v cestě.

Dva lesní dělníci spatřili odpoledne 18. září 1916 pramínek vytékající z tělesa hráze na Bílé Desné. Za sedmdesát minut na to si katastrofa vyžádala 62 lidských životů, 33 zničených a 69 poškozených domů; 307 osob zůstalo bez přístřeší.

„Podařilo se nám získat i porcelánovou cedulku, která na jednom z domů ukazovala, kde byla tehdy hladina vody," řekl desenský tajemník Antonín Bělonožník. Podle originálního kusu nechali vytvořit repliku, kterou lidé najdou na zvoničce. Téměř čtyřmetrový překroucený kmen zvoničky má symbolizovat valící se vodu korytem.

ZVONIČKU VYTVOŘILI LETOS při Dřevosochání na zahradě Riedlovy vily. V aukci si ale tuto sochu nikdo nemohl, na rozdíl od ostatních, koupit. Téměř čtyřmetrová zvonice je výchozím bodem naučné stezky na Protrženou přehradu. Autorem díla je Lukáš Róka ze Smržovky a zvon do ní ukoval Jaroslav Zíval umělecký kovář. Zdeněk Bláha, který složil Vinš desenské zvoničce na motiv písně Jarka Nohavici Lachtani, a spolu se zdejšími školáky i v pátek dopoledne zazpíval.

Značnou změnou prošlo i samotné okolí technické památky, torza přehrady se šoupátkovou věží. Lesy ČR v celém okolí vykácely náletové stromy, zbudovaly pevnou lávku, která vydrží nápor jarní vody, a postavily schody pro snadnější sestup k řece. „Jsem rád, že se všichni dali dohromady a tvoříme společně," konstatoval ředitel Lesů ČR v Liberci Ludvík Řičář.

„Moc pěkné. Náhodou jsme se sem dneska vypravili a ona je tu taková sláva," shodli se manželé Škrabálkovi z Prahy, kteří tu s dětmi tráví volno. O Protržené přehradě slyšeli od známých. Už s tím, jak to tu vypadá dnes, jsou spokojeni.

Podle senátora a starosty Albrechtic Jaroslava Zemana by tu ale mohla vzniknout ještě i tzv. útulna. „Dovedu si představit, že by ji provozoval vysloužilý člen horské služby," nadhodil Zeman. Náčelník horských záchranářů René Mašín potvrdil, že to vůbec není vyloučené. Podobný režim mají na Hřebínku.