Rozbité kachličky, uvolněná mříž nebo opravy, které začaly dříve… Sociální sítě se hemží zprávami, jak mohlo dojít k sobotní tragédii, kdy zahynul v libereckém bazénu čtrnáctiletý Adam.

BAZÉN NEPLNÍ NORMY

„Důležitá technologická zařízení jsou absolutně dožitá, náklady na provoz jsou vysoké a kromě toho není bazén bezbariérový a neplní mnohé normy," uvedl letos v květnu primátor města Tibor Batthyány, když představil záměr rekonstrukce za 350 milionů korun s tím, že sehnat tyto peníze je zatím jen zbožné přání.

Tým kriminalistů a expertů teď řeší, zda za smrt čtrnáctiletého Adama může lidský faktor, nebo technická závada. Nebyl kromě vnějšího stavu budovy v dezolátním stavu také vnitřek bazénu a některé ochranné prvky? A může lidská tragédie urychlit případnou rekonstrukci, nabízí se otázka?

Podle technického náměstka liberecké radnice Tomáše Kysely nikoliv. „Že je zázemí bazénu v tristním stavu, je pravda, ale rozhodně nesouvisí s prostorami pro návštěvníky. Pokud by byl stav některých atrakcí nebo vnitřních prostor takový, ať už by se týkal vířivky nebo některé další atrakce, byl by bazén nebo alespoň tato část okamžitě uzavřena," reagoval ve své odpovědi na první otázku a dodal: „Je mi nesmírně líto mladého života, jeho rodičů, a dobře na tom není ani vedení bazénu a zaměstnanci. Tím spíš, že za celou dobu existence se tu s jedinou výjimkou, kdy šlo o infarkt, nic takového nestalo," vrátil se k sobotnímu úmrtí. Tragická smrt bohužel neobměkčí ani úředníky na ministerstvu. „Ty věci spolu absolutně nesouvisejí. Byl jsem v Praze na ministerstvu jednat několikrát, ale pokud nebude vypsán jakýkoliv dotační titul, není naprosto reálné, aby se peníze na rekonstrukci přelily z nějaké jiné kapitoly," říká Kysela. Jak už sdělila dříve policejní mluvčí, vyšetřování se zřejmě potáhne několik měsíců. Odborných znalců je v republice málo.

POLICIE HLEDÁ SVĚDKY

Policie také žádá případné svědky, kteří v sobotu 3. září v bazénu byli, aby se ohlásili a pomohli s vyšetřováním složitého případu.

Mezitím Liberec stále truchlí. Prostranství před bazénem navštívily už stovky lidí. Hoří tam svíčky, hromadí se plyšoví medvídci. Na Adama chodí vzpomínat jeho kamarádi, spolužáci, učitelé i fotbalisté, s nimiž hrál v Rapidu. Na pátek 9. září je pak naplánováno rozloučení s Adamem v kostele v Ruprechticích.