„Jde o jednu z nejcennějších věcí, které lze v České republice vůbec vidět," řekl ředitel lounského muzea, které výstavu pořádá s okresním archivem v Lounech, Jiří Matyáš. Poklad nalezli zedníci ve zdech hradu Karlštejn.

Na 115 vzácných kusů umístěných ve velké osvětlené vitríně je pouze jednou částí pokladu. „O zapůjčení těchto vzácností do Loun jsme jednali dva roky. Vlastně touto dobou měla být tato část pokladu vystavena v New Yorku a Chicagu. Teď je ale u nás v Lounech, a to je moc dobře," usmívá se historik muzea Martin Vostřel. „Patrně budou reprezentovat Českou republiku v USA v roce 2017," dodal.

Karlštejnský poklad je v Lounech k vidění od pátku a je součástí širší výstavy s tématikou Karla IV. a středověku, která v muzeu trvá už od dubna. Na výstavě vystřídal jinou atrakci, totiž repliky obrazů Mistra Theodorika. Mezi dalšími exponáty, jako jsou knihy, mince a listiny ze 14. století, se vyjímá také originál zakládací listiny kláštera v Ročově z roku 1373. Respektive dokument, kterým Karel IV. povoluje Albertovi z Kolovrat klášter v našem regionu zřídit a dotovat ho 30 hřivnami stříbra ročního platu a poplužním dvorem.

Součástí výstavy je i zbrusu nový komiks předního českého ilustrátora Václava Šlajcha o životě krále a císaře Karla IV.

Karlštejnský poklad je k vidění až do 3. června, zbytek výstavy končí 12. června.