Ale… jen místy. A tak zatímco někde projdete les křížem krážem a vracíte se s prázdným košem, jinde narazíte na místo, nad kterým se houbaři protočí panenky a zrychlí tep.

„Předpokládal jsem, že kvůli tropickým teplotám a extrémnímu suchu podhoubí zcela vyschlo. Ale přeci jen byla místa, kde v červenci pár kapek spadlo a tam je to znát," vysvětluje Zdeněk Pelda.

Rekordní úlovky podle něj hlásí hlavně v Karlovarském kraji , v Beskydech nebo na Jesenicku, kde se v létě přehnaly prudké bouřky s přeháňkami. Podle něj je dobré řídit se předpovědní mapou. „Tam kde jsou zhruba tři týdny zpátky vyznačeny srážky, houby porostou. Je to ale hodně jiné, než v jiných letech. Musíte prochodit známá místa a uvidíte. My se na naše místa vracíme stále zpátky. Letošní houbařská sezóna je taková ruleta," připodobňuje zkušený mykolog, o němž je známo, že houby najde i v zimě.

Pokud ale déšť, nejlépe jemný a vytrvalý, při kterém voda nesteče po povrchu, ale vsákne do stále ještě místy vyprahlé země potrvá, je naděje, že na zimu stačíte ještě nasušit. Kromě hřibů vyrazily křemenáče, klouzky nebo méně známý kotrč.

Obtěžkaní plnými košíky táhnou houbaři z lesů v Jizerských horách. Zejména od bezprostředního okolí potoků, mokřin a mokrých melioračních kanálů se dařilo v posledních dvou týdnech bohatě sklízet houbovou úrodu. Na některých místech je to i tak o hledání, jinde už to bylo o sbírání. Z Desné k Protržence už ale silnici lemují auta a plodnice už nemají šanci obřích rozměrů dorůst.