Loni ji zastavila sněhová bouře a ve druhé třetině pro Janu Henychovou dobře rozjetý závod ukončili z bezpečnostní důvodů pořadatelé. Tolik toužila projet cílem. V úterý 9. února devatenáct minut po šesté večer zhasla v cíli plamen petrolejky. Dojela třicátá, ale dostalo se jí výsady a práva, uzavřít závod zhasnutím plamene, který všechny pomyslně vedl jako námořníky maják.

Femundløpet je jeden z nejtěžších závodů, kde musher spoléhá jen na své psy a na sebe. Jana startovala minulý čtvrtek v norském Rorosu s 12 psy, cílovou páskou protáhlo saně pouze pět zvířat (ten šestý se vezl v bivaku na saních). Více než čtyři dny byla na cestě, všechno vybavení s sebou, jízda v mrazu, trochu odpočinku, nakrmení smečky, občerstvení, někdy spánek a dál, blíž ke svému obrovskému snu.

V polovině závodu, po nejdelší etapě čítající desetihodinovou jízdu a přesahující sto kilometrů, už vyrážela jen s osmi psy, zbývající zůstávali na některém ze záchytných bodů, kterých bylo celkem sedm. V pondělí vyjela už jen se šestkou. Přesto její průměrná rychlost zůstala stále stejná.

„Vítězem v tomto závodě je každý, kdo něco takového dokáže dokončit," píše vedle ostatních na facebookové stránce Janě ke gratulaci Jan Šverma z Ústí nad Labem.