Ačkoli necelý půl kilometr se zdá být směšnou délkou, trať skokanského můstku má sklon 75 stupňů. A vyběhnout do takového kopce, když tuhnou lýtka a dochází dech, není jednoduché.

V letošním roce odstartovalo běžecké zápolení již v pátek. První nedočkavci vyběhli pod září umělých světel do noci. Páteční night sprint měřil 230 metrů a byl zahřívacím kolem před sobotním hlavním závodem. „Letos chci vyzkoušet právě noční sprint. Pro některé může být celých čtyři sta metrů odrazujícím faktorem a tohle je skvělá příležitost udělat ten první krok, kdy si nováčci vyzkouší, jestli to příští rok zkusí až nahoru na můstek. Popravdě ani tahle kratší vzdálenost není žádný med,“ komentuje Jan Žíla, účastník již dvou ročníků harrachovského závodu.

RedBull 400 Harrachov 2017
Harrachovská RedBull 400 přilákala 1300 odvážlivců

Závody Red Bull 400 se konají již šestým rokem po celém světě a nových míst stále přibývá. Nejlepší závodníci čelili tvrdé výzvě v Almatě v Kazachstánu, tureckém Erzutumu, japonském městě Sapporo či v Trondheimu v Norsku.

Cílem mužů, žen i štafet je dosáhnout vrcholu můstku. Každý má strategii jinou, ale zastaví se teprve až na úplném vrcholu můstku. „Co je nejdůležitější ze všeho? Motivace! Čtyři sta metrů prostě musíš psychicky chtít zdolat. Nejde jinak. A co na tom, že se po pár metrech se běh změní ve šplh,“ popisuje Ahmet Arslan, vítěz druhého ročníku Red Bull 400.
Ti nejrychlejší zvládnou zdolat můstek za čtyři minuty, štafetoví mistři dokonce za dvě. Důležité ale je, že každý, ať je sportovec na vrcholu sil či amatér, může při závodě překonat sám sebe.