Část zastávky MHD v Pražské ulici v Jablonci je obehnána provizorním pletivem. „Byla tady hromada odpadků. Jeden z místních bezdomovců si tady ukládal poklady," popsal David Šmíd, který tu každý den nastupuje a vystupuje z autobusu.
„Odpadky v noci na místo natahal a ráno to naši zaměstnanci uklidili. Muž říkal, že to dělá na protest proti tomu, jak se k němu zachovala společnost," poznamenal Petr Beitl, jablonecký primátor.

U KONTEJNERŮ
To ale není jediný případ černé skládky ve městě. Objevují se v ulicích 1. máje, Saskova, Vrchlického sady, Ještědská, Pod Hájem nebo Pivovarská. „Mám pocit, že z Jablonce se stává město odpadků," přiznal náměstek primátora Miloš Vele.
Velká část z nich vzniká přímo u stanovišť separovaného odpadu. „Otočka MHD v Lukášově, je tam pár modrých kontejnerů, kolem nich týden leží neskutečné množství odpadů, dále před bývalou dětskou nemocnicí v Bezručově ulici," vzpomněl si jablonecký zastupitel Jan Zeman.
Jablonecká radnice před časem pořídila mobilní kameru s nočním viděním. Primárně na odhalování zakladatelů černých skládek. Jenže jen míst na separovaný odpad je přímo ve městě 257. „Podařilo se nám díky kameře vyčistit jednu z černých skládek. Městská policie tady chytla řadu hříšníků," řekl Vele.
Náměstek je přesvědčen, že v místě, kde lidé mobilní kameru tuší, nebo o ní vědí, si dávají větší pozor. „Jediné pozitivní je, že odpadky nekončí v lese," povzdechl si Petr Beitl.

OPATŘENÍ
Vedení magistrátu se s nešvarem černých skládek pustilo do boje tedy jinak. V běhu jsou již tři opatření. „Zrušení ohrádek na pytle s plasty na těch místech, kde je situace nejhorší a následně u všech stanovišť, je prvním krokem ke zlepšení celkové situace. Zároveň s tím musíme přistoupit k optimalizaci počtu kontejnerů a také k četnosti jejich svozu," vysvětlil náměstek pro ekonomiku a majetek města Miloš Vele.
Sběrný dům v Proseči rozšíří prostor pro odbavení. „Lidé vozí odpad nejvíce v sobotu a na překladišti se tvoří fronty. Zároveň se přestane vážit bioodpad od jednotlivců, zváží se až na konci dne," popsala Markéta Hozová, mluvčí magistrátu.
„S růstem životní úrovně, roste i počet odpadů. Lidé více nakupují, a také více vyhazují, tomu je potřeba se přizpůsobit. I občané by měli zvážit, jestli jim velikost a četnost svozu nádoby na odpad vyhovuje," doplnil Vele.

Původně době nastavený systém odevzdávání tříděného a komunálního odpadu v Jablonci během posledních měsíců a let postupně naráží na potíže s černými skládkami. Ty vznikají prakticky u každého z 257 kontejnerových stání na separovaný odpad. „Ačkoli mají Jablonečané možnost odevzdat na sběrném dvoře až 200 kg odpadu a libovolné množství bioodpad zdarma, je pro ně jednodušší, odložit svůj odpad u kontejnerů. O úklid se nestarají," poznamenala Markéta Hozová.

VÝZVA OBČANŮM
„Pomozte nám vytáhnout město z odpadků," vyzývá město občany.
O místech, kde je podle názoru obyvatel problém v četnosti či termínu svozu tříděného odpadu mohou lidé informovat na mailech
dotazy@mestojablonec.cz, petrovicka@mestojablonec.cz, snytrova@mestojablonec.cz.
Lidé mohou také využít mobilní aplikaci Lepší místo.
„Buďte ohleduplní ke svým sousedům i životnímu prostředí a odkládejte odpad na místa k tomu určená," doplnila Hozová.