Svátek svaté Anny (26. července) letos připadá na neděli. Koncert, který tradičně při této příležitosti pořádá Jablonecké kulturní a informační centrum v kostele svaté Anny, bude už o den dříve tedy v sobotu 25. od 19 hodin. Na housle patronce města a všem návštěvníkům zahraje Monika Růžková Urbanová, doprovodí ji Jiří Sejkora na hoboj a Pavla Salvová na varhany.

„Interprety vybíráme pečlivě a věřím, že příznivci vážné hudby si přijdou na své. Na programu je i Bachovo preludium Es dur, věnované sv. Anně, které je interpretačně náročné, ale právě na zdejších varhanách Bachova hudba výborně zní. Koncert zpestří hoboj, který budeme mít možnost slyšet jako sólový nástroj u sv. Anny vůbec poprvé," přiblížil Borek Tichý z Jabloneckého kulturního a informačního centra, který má akci na starosti. „Na koncert mají vstup zdarma nejen všechny Anny, ale také Jáchymové. Protože 26. července společně s Annou slaví svůj svátek Jáchym manžel Anny a patron manželských párů," doplnil Borek Tichý.

I letos bude na památku koncertu a mše vydaný pamětní obrázek, který si návštěvníci mohou odnést spolu s pěkným zážitkem.

Svatoanenská mše k patronce města bude sloužena v neděli 26. července v 9.30 hodin, mimořádně právě v kostele svaté Anny, kde se katolické bohoslužby běžně nekonají. Hlavní nedělní katolickou bohoslužbu zde bude celebrovat jablonecký děkan Oldřich Kolář.

Svatý Jáchym a Anna jsou rodiče Marie, matky Ježíše. Anna je patronkou mnoha míst, stavů a povolání. Z míst je např. patronkou Florencie, Innsbrucku a Neapole. Pozoruhodné je, že i patronka partnerského města Kaufbeuren je vlastně Anna, protože sv. Krescencie Hössová byla pokřtěna jako Anna.

V čem spočívá takový svatý patronát vysvětlil prof. Petr Piťha: „Mluvíme-li o ochraně, měli bychom si ujasnit, v čem a jak nás svatí patronové chrání. Téměř vojensky chápaná ochrana území a národa je dostatečně známá. Daleko významnější je však ochrana před nepřítelem uvnitř hradeb. Patronové nás chrání před tím, co nás činí slabými a vnitřně rozlomenými… Musíme je následovat, tj. pokračovat v jejich úsilí a zápasech. Tehdy, když budeme plně stát v díle, které oni sami za dnů svého pozemského žití konali, budeme jimi vedeni, chránění a posilování…"

(Svaté patronky Evropy, 2000)