Slupky od brambor, skořápky od vajíček nebo plevel ze zahrady. Zájem obyvatel Libereckého kraje o třídění bioodpadu roste. Ač byl letos suchý rok, ve sběrných dvorech a kompostárnách se ho nashromáždilo víc než loni. Biologický odpad z Liberce a Jablonce nad Nisou zatím míří do kompostárny společnosti SAP Mimoň, obě města ale plánují výstavbu vlastních kompostáren.

Povinnost umožnit obyvatelům třídění bioodpadu uložila nová vyhláška samosprávám teprve letos, řada větších měst na severu Čech ho ale zpracovává už několik let.

Liberec nabízí lidem kompostéry už od roku 2002, rozdal jich 1 200. „Další možností je žádost o přidělení bio-popelnice, celkem jich je na území města 1 200 kusů. Tyto hnědé popelnice občané využívají pro třídění bioodpadu zejména u rodinných domů a menších bytových domů. V roce 2016 bychom chtěli zkušebně zapojit do třídění bioodpadu i obyvatele sídlišť," říká vedoucí odboru ekologie libereckého magistrátu Petra Farářová Veselá.

V Liberci stejně jako v ostatních městech mohou lidé bioodpad odevzdat i ve sběrných dvorech. Nechybí ani velkokapacitní kontejnery, které se do ulic pravidelně přistavují při jarním a podzimním úklidu.

„Několik várek bioodpadu ale bylo silně znečištěno směsným odpadem, sklem a stavebním odpadem. Předpokládáme, že se tyto počáteční problémy se špatným tříděním vyřeší a občané se budou k třídění bioodpadu do přidělených nádob chovat zodpovědně. V opačném případě přistoupíme k odebírání popelnic z problémových adres," varuje Farářová Veselá. Svoz a likvidace bioodpadu podle ní magistrát stojí asi 150 tisíc korun měsíčně navíc.

Zřejmě největší zkušenosti s tříděním bioodpadu v Libereckém kraji má Česká Lípa. Systém zavedla už v roce 2008.

„V současné době město zajišťuje svoz z osmi lokalit, kde bylo přiděleno celkem 1 100 nádob o objemu 120 litrů. Svoz probíhá jednou týdně od dubna do listopadu," popisuje mluvčí českolipské radnice Petr Pokorný.

Obyvatelé České Lípy ročně vytřídí asi 1 100 tun bioodpadu. Radnice už uvažuje o dalším rozšíření systému. Náklady na svoz odpadu sice rostou, lidé to ale nepocítí.

Také v Turnově mohou lidé třídit do speciálních popelnic. Ve městě jich je 819, k tomu 284 kompostérů. Hromadné svozy radnice neorganizuje, město má ale vlastní kompostárnu, kterou nákladně rekonstruovalo. Její zkušební provoz byl zahájen 29. června.

V Jablonci nad Nisou lidé platí poplatky za popelnice, nikoliv paušál za likvidaci odpadu. I když má město velmi propracovaný systém třídění odpadu, za který získalo několikrát ocenění, speciální nádoby na bioodpad tam zatím chybí.

„Obyvatelé, kteří mají uzavřenou smlouvu na svozovou nádobu, mohou bioodpad bezplatně odevzdávat ve sběrných dvorech. Dvakrát ročně organizujeme velkoobjemový svoz. Už teď se odebralo víc bioodpadu než za celý loňský rok," říká mluvčí magistrátu Markéta Hozová.

Podle nové vyhlášky musí všechny obce umožnit lidem třídit bioodpad, a to minimálně od 1. dubna do 30. října. Cílem je snížit množství bioodpadu na skládkách.

- Bioodpad je potřeba oddělovat od ostatního směsného odpadu. Má vysokou vlhkost a v uzavřeném koši se u dna může utvořit zvodnělý výluh, ve kterém odpad začne hnít. Pokud bioodpad ukládáte do speciálních odvětrávaných košů, výluh se nevytvoří, minimalizuje se i zápach.

- Bioodpad, který se ponechá na skládce společně s ostatním odpadem, hnije. Tvoří se metan, čpavek, sirovodík a oxid uhličitý, který nepříjemně zapáchá, může ohrožovat zdraví a patří mezi skleníkové plyny.

- Bioodpad uložený na skládku navíc zůstává bez dalšího využití. Živiny a organické látky v něm obsažené se nevrací do přirozeného koloběhu látek. Z bioodpadu lze získat kvalitní hnojivo kompost.