Z Odemykání Jizery na Žluté plovárně na Malé Skále se stala již velká a vyhledávaná událost. V loňském roce akci navštívily stovky, ba až tisíce lidí, převážně rodiny s dětmi. „Bylo to moc pěkné, mě nejvíc zajímal balón. To se jeden až bojí, že ta látka od toho ohně chytí. Ale ještě jsem to nikdy neviděl,“ sdělil dvanáctiletý Petr Vrabec z Turnova.

S rodiči nebude na Malé Skále chybět ani tuto sobotu. Už se těší i na projížďku koloběžkou. A na Odemykání Jizery celkově. „Naše tradiční vodácká akce letos proběhne 8. dubna od deseti hodin," zve za pořádající agenturu Sundisk Martin Bauer.

Milan Engel na Dakaru 2017.
V Babylonu se představí muži na rychlých strojích

Na letošní ročník je opět pro všechny účastníky připraven pestrý doprovodný program. Kromě tradiční živé hudby, občerstvení, grilování a atrakcí pro děti i dospělé bude pro účastníky připravena kouzelná cesta s pohádkovými bytostmi ze Žluté plovárny do Líšného a zpět, trasa je vhodná i pro rodiny s kočárky.
"Tento den se děti poprvé setkají s postavičkou Slunčíka, který se jistě přimotá i k aktu odemykání řeky a zajistí tak slunečné dny na celou sezonu 2017,“ navnadil Martin Bauer.

V případě příznivého počasí bude na místě i balón, takzvaná Cimrmanova žárovka.

Odemčení a závod o sud

Celá akce vyvrcholí ve 14 hodin oficiálním odemčením řeky pro sezonu 2017. Po odemčení Jizery pak od 14.30 proběhne tradiční každoroční závod dvojic Tamzpátky – od Žluté plovárny do Křížek na lodi a zpět na koloběžce. Hlavní cenou je sud piva, registrace na místě minimálně 30 min před závodem.
Po dobu konání akce bude všem návštěvníkům k dispozici i půjčovna lodí, koloběžek a lanové centrum. Půjčit si můžete kanoe, rafty i kajaky, a pokud to počasí dovolí nebo patříte mezi otužilce, můžete si vyzkoušet i jízdu na oblíbeném paddleboardu.

Ředitelka Nadace Preciosa Andrea Kroupová a projektová manažerka Martina Motshagen předaly šek na čtvrt milionu korun ředitelce Marcele Škodové a primářce Aleně Schmoranzové v Ústav chirurgie ruky a plastické chirurgie Vysoké nad Jizerou
Desetiletému Josefovi pomáhá s léčbou postižené ruky unikátní aparát

Ale okolí Jizery žije již nyní. „Byli jsme překvapeni, že jsme si mohli půjčit koloběžku už na apríla,“ sdělil devětatřicetiletý Jan z Turnova. „Ano, již o víkendu jsme měli otevřenou jak Žlutou plovárnu, tak Dolánky,“ potrdil Bauer.