Krajský úřad v Liberci zamítavé stanovisko tanvaldských úředníků z loňského října zrušil a věc vrátil. Projekt připravuje firma Entergeo, proti se postavilo tanvaldské zastupitelstvo a petici odmítající projekt podepsalo 2116 obyvatel Tanvaldu a jeho okolí. „Město postoj k záměru nezměnilo, s výstavbou nesouhlasí," řekl tanvaldský starosta Vladimír Vyhnálek (Volba pro město).

Entergeo rozhodnutí krajského úřadu vítá. Podle ředitele firmy Zbyňka Šonky krajský úřad uznal argumenty společnosti Entergeo. „Všechny dotčené odborné instituce jak během zjišťování potenciálních dopadů záměru na životní prostředí a zdraví obyvatelstva (EIA), tak během územního řízení vyjádřily svůj souhlas s realizací záměru," uvedl pro ČTK ředitel.

Krajský úřad podle něj potvrdil, že záměr je v souladu s územním plánem Tanvaldu, politikou územního rozvoje České republiky i zásadami rozvoje kraje. „Proto předpokládáme, že stavební úřad nyní rozhodne podle platných zákonů a předpisů České republiky," dodal Šonka.

Entergeo plánuje geotermální elektrárnu postavit v areálu zkrachovalé textilní továrny v blízkosti centra města. Pro výstavbu chce firma využít pozemek pod železniční tratí, na kterém stojí vodní elektrárna. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou zkušenosti. Jeden z autorů petice proti výstavbě, Jaroslav Mikš, projekt označil za nebezpečný experiment. Podobně se v zamítavém stanovisku vyjádřil i stavební úřad.

Podobnou elektrárnu začali před lety stavět v Basileji ve Švýcarsku. Hlubinné vrty tam ale provázely silné otřesy, které způsobily škody v přepočtu 170 milionů korun. Obava z otřesů a neprověřená technologie byly hlavním důvodem, proč se proti podobnému projektu společnosti Entergeo před několika lety postavili lidé v Semilech a v nedalekém Benešově. Odpůrce nepřesvědčila ani ujištění, že seizmické stanice budou situaci sledovat a čerpání vody se případně omezí. Nepomohly ani sliby dodávek levného tepla nebo dotací pro radnice.