Vánoční klasiku, trh ve stylu horské chaty, historické stánky z 19. století nebo středověký trh s muzikanty, kováři, netradičními dobrotami a dřevěnými vědry na koupání. To vše nabízejí vánoční trhy v Drážďanech. Letos si je vychutnáte hned na jedenácti různých místech.

Hlavní drážďanský trh Štrýclmarkt s 250 stánky je na náměstí Altmarkt otevřený až do Štědrého dne. V rohu náměstí u kostela Kreuzkirche stojí kouzelný vánoční svět pro děti.

„Od 1. prosince tam Mikuláš každý den otevře jedno okénko adventního kalendáře a poví k němu krátký příběh. Děti si také mohou vyzkoušet výrobu vánočních ozdob, zdobení perníčků či pečení cukroví. Povozit se mohou na kolotoči nebo malé železnici," popisuje Susanne Gertoberens z Agentury pro mezinárodní marketing v Drážďanech.

Vánoční míle

Drážďany však nejsou jen Štrýclmarkt. Spoustu dalších bohatě zdobených stánků najdete podél takzvané drážďanské vánoční míle. Pěší zóna začíná u hlavního vlakového nádraží, pokračuje ulicí Prager Strasse na náměstí Altmarkt a dál kolem barokního kostela Frauenkirche na Neumarktu až na druhou stranu Labe k adventnímu trhu v ulici Hauptstrasse v přepychové barokní čtvrti Innere Neustadt.

Na této trase leží jedenáct vánočních trhů, každý o trochu jiný.

Trhy na náměstí Neumarkt vás přenesou do konce 19. století. Na šedesát věrných replik historických stánků tam ukrývá tradiční řemesla, starožitné nádobí i nábytek. Při práci tam můžete pozorovat výrobce kartáčů a smetáků, kováře, řezbáře i soustružníky.

„Stánky musí být zaměřené pouze na jeden druh zboží, žádné smíšené výrobky jako na jiných trzích," říká pořadatelka trhu Peggy Schindler.

Totéž platí i pro jídlo a pití, které bude letos k dostání i v bio kvalitě. Ochutnáte tak bio vaječný punč, čokoládu, cukrovinky, kávu, pivo nebo vařené a pečené dobroty.

Z trhů na kluziště

O kousek dál narazíte na tradiční trhy u kostela Frauenkirche. Vydáte-li se směrem na západ, dojdete na nádvoří zámecké stáje Stallhof, kde uvidíte středověký trh s řezbáři, hrnčíři a pekaři. Ochutnáte horkou medovinu, víno a ovocné lektvary. Večer je velkou atrakcí společné koupání v dřevěných vědrech. Trh je jako jediný otevřený až do 6. ledna.

Nedaleko leží také romantický trh, na náměstí Postplatz pak najdete stánky ve stylu horských chat se spoustou zábavných akcí.

Za mostem přes řeku Labe se ulicí Hauptstrasse táhnou internacionální vánoční trhy, které začínají u zlaté sochy Augusta Silného.

Kromě trhů se v Drážďanech můžete bavit na spoustě dalších akcí. Na nádvoří Taschenbergského paláce naproti Semperově opeře najdete ledovou plochu, kde si můžete zabruslit nebo jen vychutnávat svařené víno. Vánoční brožury v češtině s informacemi o akcích v Drážďanech jsou zdarma k dostání ve stánku turistických informací v severovýchodním rohu náměstí Altmarkt.

Drážďanský tolar Striezeltaler

Také letos si na Štrýclmarktu můžete vyměnit eura za tolary. Za 10 eur získáte 11 tolarů, kterými můžete platit u všech obchodníků na Štrýclmarktu. Jeden tolar přitom odpovídá jednomu euru, takže ten jedenáctý dostanete jako pozornost. Tolary jsou k dostání v omezeném množství a jen v informačních centrech.

Vánoční strom

Na náměstí Altmarkt stojí jedle bělokorá vysoká 22 metrů. Darovala ji rodina Kasiske z obce Lauenstein na německé straně Krušných hor. Práce na výzdobě trvaly tři dny. Na stromě visí 2 900 metrů světelných řetězů s 16 200 LED diodami. Špičku zdobí hvězda s průměrem 70 centimetrů. Od roku 2013 vybírají Drážďanští vánoční strom sami formou hlasování. Stromy musí být stabilní, zdravé, dobře přístupné pro těžkou techniku a vysoké přes dvacet metrů.

Do Drážďan pojede víc vlaků

O všech adventních sobotách přibydou k pravidelným spojům na trase Liberec Drážďany posilové vlaky. Nový ranní spoj bude z Liberce odjíždět v 7:32, na hlavní drážďanské nádraží dorazí v 9:30. Z Drážďan bude spoj navíc vyjíždět v 16:25, do Liberce přijede v 18:27. Dvojnásobnou kapacitu budou mít vlaky, které z Liberce do Drážďan odjíždí o sobotách a nedělích vždy v 8:38 a v 18:33 a z Drážďan v 15:08 a v 17:08. Pro cestu do Drážďan mohou lidé využít zvýhodněné jízdenky. Jednodenní jízdenka Liberec-Dresden-Spezial stojí do 13. prosince 230 korun pro jednoho, poté zdraží na 250 korun. Pětičlenná skupina zaplatí za jednodenní jízdenku celkem 320 korun, od 13. prosince zdraží na 350 korun. Jízdenky koupíte ve vlacích Trilex.

Prodejní neděle: Letos jen 6. prosince

Pokud jedete do Německa i za nákupy, nezapomeňte, že v neděli bývají všechny obchody zavřené. Výjimku letos tvoří pouze neděle 6. prosince, která následuje po oblíbené Štolové slavnosti. Otevřené ale budou jen obchody v centru Drážďan, a to od 12 do 18 hodin. Ostatní prodejní neděle byly letos zrušeny. Pokud kromě drážďanských trhů chcete navštívit i některá nákupní centra, vyrazte raději v sobotu.