V celé republice se jejich výrobou zabývá zhruba 10 výrobců, v bývalém areálu společnosti Jablonex nabízejí produkci od čtyř z nich. „Lidé tam utratí za ozdoby i 3000 až 4000 korun," uvedla.

I letos jsou v kurzu především ozdoby ve stříbrných tónech, výběr se nicméně řídí hlavně interiérem bytů.

Současné trendy u vánočních ozdob je nyní možné vidět také v jabloneckém muzeu. Na výstavě Já, ozdoba je pět vánočních stromků. Každý nazdobila jiná firma ze své aktuální produkce.

„Hodně tam jsou stříbrné odstíny. Překvapily mě ale třeba ozdoby s mysliveckou tématikou. Jsou to velké skleněné koule s motivy výrů, sov či kanců," uvedla ředitelka jabloneckého muzea Milada Valečková. Na jednom stromku jsou v muzeu i figurky foukané do formy, které jsou populární hlavně v zámoří.

V Česku o ně není takový zájem jako o klasické koule. To potvrdila i Bulířová. „Kupují je cizinci, turisté jako suvenýr nebo rodiče dětem," řekla. Jablonecký Palác skla a bižuterie před Vánoci stejně jako loni lidem umožní, aby si vánoční ozdoby sami vyfoukali a nazdobili. Zájemci budu mít od tohoto pátku až do neděle 11. prosince k dispozici devět různých tvůrčích dílen.

Pokud chcete skleněnou krásu pouze obdivovat, pak se můžete kromě Jablonce vydat i do Muzea Českého ráje v Turnově, kde jsou k vidění vánoční ozdoby našich babiček z malých foukaných perliček, které se víc jak sto let vyrábějí v Poniklé v Podkrkonoší.