K stávce praktických či ambulantních doktorů se chtějí připojit lékaři v celém kraji. Výjimkou nejsou ani pediatři. Minulý týden doktoři avizovali, že ve středu 18. října ordinace neotevřou. Podfinancování provozu ordinací a rostoucí administrativa vadí lékařům primární péče. Nevoní jim ani to, že mají od ledna příštího roku vystavovat recepty elektronicky a od března se zapojit do systému EET.

„Vzkazujeme pacientům, že ve středu zavřeme maximálně na jeden den jen proto, abychom později nemuseli zavřít navždy,“ upozorňuje předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Upozornění 18. října ZAVŘENO má na svých webových stránkách jablonecký praktický lékař Jiří Šmíd ve Mšeně. A ordinovat nebude. „Před rokem jsme pohrozili stávkou a vznikla dohoda s ministerstvem o navýšení výkonů, rozděleno na dva roky. Ale nyní přišli s tím, že peníze nenavýší, ale naopak chtějí sebrat za pacienty, kteří k lékaři nechodí. Jenže ty kompenzují lidé, co přijdou do ordinace i dvakrát týdně,“ uvedl jeden z bodů protestu MUDr. Šmíd.

PROTEST. Praktičtí a dětští lékaři v úterý zveřejnili své argumenty proti dalšímu nárůstu nesmyslné byrokracie. Na snímku čekárna u praktického lékaře MUDr. Jiřího Šmída v jabloneckém Mšeně.
Jsme tu kvůli pacientům, ne kvůli úřadům, zlobí se lékaři

PRÁCE MAJÍ NAD HLAVU

Administrativa některým nyní zabere i tři hodiny denně, často „papírují“ o víkendu. „Ministři zcela oprávněně navýšili mzdy pro nemocnice, aby jim lékaři neutíkali. Ty peníze nevzali z rozpočtu, ale ubrali je ambulantním ordinacím,“ vysvětlil severočeský lékař František Plhoň. Podle něj jsou nesmyslné fámy, že praktičtí lékaři mají plat až 200 tisíc měsíčně. „To jsou peníze pro celou ordinaci. Tedy i na nájem, platy a odvody za sestry nebo vybavení.“

PEDIATŘI JE PODPOŘÍ

Stejně jako praktičtí lékaři jsou na tom pediatři. Ti v Jablonci ale stávkovat nebudou, nejsou tak jednotni. Věra Fastrová je na dovolené ale její zástup malé marody ošetří: „Některé kolegyně řekly, že nezavřou, protože mají naobjednáno.“  To ale neznamená, že s protest bojkotují. „Na dveřích bude informace, že souhlasíme s důvody stávky, ale kvůli objednané lékařské péči nemůžeme zavřít,“ vysvětlila postup jabloneckých pediatrů lékařka.

Jablonecká nemocnice.
Letos upraví a vymalují pediatrii

PRAKTIKŮ JE MÁLO

Kapacita jednoho lékaře by měla čítat kolem 1300 pacientů. „Lékařů je málo. Zejména v malých vesnicích je problém tam nějakého sehnat. Pokud jim ministerstvo sníží peníze, je to nekoncepční,“ míní Šmíd. Jestli si takto ministerstvo představuje motivaci a podporu oboru je to špatně. „Nejen že pro náš obor nedělá nic, ale nyní začalo aktivně škodit,“ dodal jablonecký lékař.

Kapitolou samo o sobě jsou podle MUDr. Šmída násilná elektronizace. Od ledna příštího roku budou vystavovat recepty elektronicky a od března se zapojí do systému EET. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka předpokládá, že stávku podpoří drtivá většina lékařů, kteří jsou členy sdružení. Řekl to minulý týden v České televizi: „Lékaři jsou opravdu rozzlobení.“ Ministerstvo však tvrdí, že v současnosti řeší hlavně akutní problematický stav nemocnic.