Turnovská část Kadeřavec je tak už jedenáctým ohniskem ptačí chřipky v Česku. V chovu je podle odhadů zhruba 50 kusů drůbeže, všichni ptáci musejí být utraceni.

Veterináři podle Šebesty připravují vyhlášení opatření, kterým se stanoví tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo kolem nově zjištěného ohniska. Chovu ptáků v liberecké zoologické zahradě se to nedotkne. "Žádné velké chovy v oblasti nejsou," uvedl ředitel veterinární správy. Žádný jiný výskyt onemocnění zatím podle něj v Libereckém kraji zjištěn nebyl. Nejblíže se objevilo onemocnění u volně žijících ptáků na Náchodsku v Královéhradeckém kraji a v sousedním Polsku.

V Česku je aktuálně jedenáct ohnisek ptačí chřipky. Čtyři jsou v jižních Čechách, čtyři na jižní Moravě a po jednom ve Středočeském, Olomouckém a Libereckém kraji. Úhyny volně žijících ptáků na nemoc byly zaznamenány i v Praze, ve Zlínském, Královéhradeckém nebo Moravskoslezském kraji. Ve středu bylo vedle ohniska v Libereckém kraji potvrzeno i první v komerčním chovu, a to v jižních Čechách.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech, včetně sousedního Slovenska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou. Za utracené kusy mohou chovatelé dostat od státu náhradu, požádat o ni musejí do šesti týdnů od utracení zvířat.