V loňském roce navštívilo jabloneckou radnici na dva tisíce turistů, osm set jich vystoupalo i na radniční věž. Po dlouhých devatenácti letech bude letos přes léto uzavřena. Důvodem je rekonstrukce fasády západní části budovy radnice a věže. Obnova bude stát zhruba deset milionů korun.

„Při obnově fasády věže a západní strany radnice se vrátíme k autentickému materiálovému a barevnému řešení původní fasády z první třetiny 20. století," shrnul náměstek primátora pro rozvoj města Lukáš Pleticha

Jablonecká radnice se přesto na turistickou sezónu svědomitě připravuje. Turistické infocentrum od června do září poskytne pracovníka, který bude turistům k dispozici u vchodu na radnici. „Máme zde stolek, kde bude turistům k dispozici jazykově vybavená úřednice, nabízíme zde také propagační materiály města v nejrůznějších jazycích," sdělil Petr Vobořil, ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra.

Jablonecká nová radnice byla postavena v letech 1931 až 1933 podle návrhu architekta Karla Wintera. Od začátku sloužila nejen jako administrativní budova, ale také jako kulturní centrum s restauracemi a kinem. Magistrát už v roce 2007 připravil projekt na celkovou rekonstrukci funkcionalistické stavby za více než půl miliardy korun, nepodařilo se mu ale získat dotaci. Památkově chráněnou budovu proto vylepšuje postupně. Loni nechali vyměnit část oken ve třetím a čtvrtém patře.

Letos se západní část budovy dočká nejen nové fasády, ale opravené nebo vyměněné budou i všechny klempířské prvky. Na věži se budou také repasovat okna. Obnovou jich projde 48, z toho 15 nahradí repliky. „V západním křídle dělníci vymění 14 atypických, takzvaných amerických, oken, která kvůli jejich havarijnímu stavu nelze ani otevírat," uvedla mluvčí magistrátu Markéta Hozová. Okna na budově jablonecké radnice se opravují postupně už několik let, dosud se podařilo repasovat 307 z 511 oken.

Vnější podoba radnice by se s novou fasádou měla co nejvíce vrátit do podoby, jakou měla po svém dokončení. Práce potrvají až do podzimu. Kvůli opravě ciferníku se zastavily i hodiny na věži. Ještě několik měsíců budou ukazovat půl šestou. „Bude se pracovat na číselníku a předejdeme případnému zničení hodin," vysvětlil důvody Petr Mikulášek z městského oddělení investiční výstavby, který má stavbu na starosti.