Ve věznicích České republiky ke konci června bylo 20 809 odsouzených osob 19 254 mužů a 1 555 žen. Celostátně naplněnost věznic dosáhla koncem června 108,73.

„U tohoto typu věznice se počet osob hodně pohybuje, ale neměla by být nikdy obsazená na sto procent,“ potvrdila mluvčí liberecké vazební věznice Radka Šmucrová. Vazba na rozdíl od trestu může být na obviněného uvalena ze dne na den, a věznice proto musí s rezervou počítat.

Ženská věznice v Drahonicích na Podbořansku
FOTO: Nová věznice v kraji je jen pro ženy. V Drahonicích vystřídají uprchlíky

VĚZNICE V LIBERCI

„Liberecká věznice má kapacitu 373 míst, z toho 113 pro vazbu a 260 pro výkon trestu. Podle mluvčí je v současné chvíli ve vazbě 88 osob a ve výkonu trestu 255 mužů. „Na rozdíl od výkonu trestu se ve vazební věznici mohou nacházet jak muži, tak také ženy a dokonce mladiství,“ upřesnila.

Vazební věznice plní i funkci věznice nástupní, kde začínají svůj výkon trestu odsouzení z Libereckého kraje. Vazebně stíhaní se zde mohou po právní moci rozsudku "překlopit" do výkonu trestu nebo se odtud přemísťit podle míry provinění a výše trestu do jiné věznice. Věznice se člení podle způsobu vnějšího střežení a zajištění bezpečnosti do čtyř kategorií. S dohledem, s dozorem, s ostrahou a se zvýšenou ostrahou pro nejtěžší tresty. Liberecká věznice patří k těm prostředně těžkým. „Odsouzení muži jsou zde umístěni v dozorových a ostrahových oddělních, vazební věznice tedy slouží pro odsouzené středního provinění, kterých je v českých věznicích nejpočetněji,“ vysvětlila mluvčí liberecké věznice.

Připravit odsouzené na návrat do běžného života pomáhá ve Stráži jejich zaměstnávání. Vězni pracují například ve firmě na recyklaci použitých spotřebičů nebo ve sklárnách.
Otevřená věznice by mohla být i ve Stráži

Vězni jsou v celách po dvou, čtyřech, maximálně šesti lidech. Počítá se se čtyřmi metry čtverečnými na osobu. „V případě přetížení kapacity se snižuje na tři metry,“ doplnila mluvčí věznice, jejíž budova u soudu slouží Liberci už od roku 1877.

MÉNĚ PŘEČINŮ, VÍCE VĚZŇŮ

V českém vězeňství dochází k poněkud paradoxní situaci. Počet trestných činů klesá, ale zástup odsouzených roste.

„Přesto jsou věznice plné. Klesá sice počet stíhaných činů, ale neklesá počet recidivistů. Právě oni do značné míry plní české věznice. Jde o tzv. stabilní vězeňskou klientelu,“ vysvětlil soudní znalec a psycholog Josef Kovářík paradoxní rozpor mezi klesajícím počtem trestných činů a přeplněností věznic.

Ilustrační. Okresní a Krajský soud v Liberci.
Soud rozhoduje o osudu politického vězně

Začátkem ledna 2013 prezident Václav Klaus přeplněným věznicím neuváženě ulevil novoroční amnestií. Nepodmíněné tresty prominula amnestie zhruba 20 tisícům lidí a téměř šest a půl tisíce odsouzených bylo propuštěno na svobodu.

Většina propuštěných se do vězení během dvou let vrátila. Nově se tak bude otevírat například věznice v Drahonicích, která byla kvůli amnestii uzavřena.