Nemocnice tak chce otestovat, nakolik by lidé měli o tuto nadstandardní službu zájem. „Zároveň si na něm ověříme, jak bude probíhat v praxi, a odhalíme případná úskalí," uvedl generální ředitel KNL Jiří Veselka. O plošném zavedení, zejména v náročných provozech, ale nemocnice neuvažuje.

Možnost vybrat si pro operaci konkrétního lékaře za úplatu nabídlo od letošního června ministerstvo zdravotnictví. Ceník nadstandardních služeb je jednotný v případě řadového lékaře 5 tisíc, na 15 tisíc vás přijde operace od primáře. Lékař však obdrží pouze část této sumy. Něco připadne samotné nemocnici, část jde na povinné odvody.

„Jde spíše o službu pro pacienty. Nemocnice na tom rozhodně nezbohatne," zdůraznil ekonomický ředitel KNL, Jiří Kittner. „Kdybychom chtěli ročně takto vydělat jen deset milionů korun, což je 0,4 procenta našeho obratu, znamenalo by to čtyři až pět nadstandardních operací denně," přiblížil.

Také podle primáře Oddělení ústní, čelistní a obličejové chirurgie Ladislava Dzana nejde o to, aby si jednotlivá oddělení či lékaři přilepšili, ale o vstřícný krok směrem k pacientům.

„Operace v oblasti obličeje a úst jsou velmi citlivou záležitostí. Některým lidem proto vyhovuje, když je operuje ten samý lékař, který je vyšetřil v ambulanci, tudíž ho znají. Je to podobné jako u gynekologie, kde pacientky také raději dávají přednost svým porodníkům a lékařům," vysvětlil, proč s nadstandardy začínají, primář oddělení.

Lidé si tu budou moci vybírat konkrétního lékaře pro všechny typy plánovaných operací, jež tu provádějí. „Ať už jde o poúrazovou chirurgii, odstranění nádorů či některé stomatologické zákroky prováděné při celkové narkóze, například chirurgické extrakce zubů moudrosti," přiblížil primář Ladislav Dzan.

Podle něj jde průlomové řešení v nadstandardní péči. „Ta už tady existuje například v možnosti zaplatit si nadstandardní pokoj, připlatit si za odlehčenou sádru nebo lepší typ očních čoček," připomněl lékař.