Je půl dvanácté a na chodbách liberecké „strojárny" je nezvykle živo. Za chvíli začíná druhá polovina přijímaček a budoucí studenti se pomalu trousí do tříd. Za dveřmi nechávají své nervózní rodiče.

MATIKA BYLA HORŠÍ

„Myslím, že z češtiny dopadnu lépe než z matiky. Bylo to docela těžké," stihl nám ještě před zahájením testů z českého jazyka říct Petr z Jablonce, který chce nastoupit na informační technologie. K technice má blízko, zabývá se jí i jeho otec, který svého syna doprovázel.

„Jsem rád, že si vybral technický obor, protože tam nebude mít nikdy nouzi o práci," doplňuje slova svého syna.

JAK ODHALIT TALENT

Letos se na Střední průmyslovou školu strojní a elektrotechnickou v Liberci hlásí 420 dětí, přijmout může škola jen 180. Z toho důvodu je ředitel školy Jaroslav Semerád s vyhlášením jednotného přijímacího řízení spokojený. „Museli bychom si dělat svoje testy. Jediný problém je, že nám tento způsob neodhalí, zda má žák pro studium na naší škole skutečné předpoklady," vysvětluje ředitel.

Příští rok proto plánují, že by využili možnost zavést ještě tzv. školní přijímací zkoušku, kde by si mohli ověřit, jaký rozhled o technice žáci mají. Tuto zkoušku využili například na pedagogických školách.

„Tam má smysl, protože můžeme u žáků ověřovat předpoklady ke studiu z výchov, které jsou u tohoto oboru stěžejní," vysvětlil ředitel Gymnázia a pedagogické školy Jeronýmova Jaroslav Šťastný, který ze zavedení jednotných přijímaček není příliš nadšený.

KDO VYBÍRÁ STUDENTY?

„Naše budoucí studenty v podstatě vybírá CERMAT, jehož akce jako maturita a přijímačky jsou z mého pohledu zbytečně přeorganizované. Dalším rozhodujícím kritériem pro přijetí je podle zákona vysvědčení ze základní školy, to je ale velmi rozporuplné, protože základní školy mají různou úroveň, a to že děti mají lepší známky, nemusí znamenat, že jsou lépe připraveny ke studiu na střední škole" dodal.

Výsledky testů se na celkovém hodnocení podílejí nejméně 60 %, kromě sportovních gymnázií. Pak už rozhoduje vysvědčení nebo také aktivity žáků, jako jsou olympiády nebo soutěže. Přijímací zkoušky připravilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR ve spolupráci s CERMATEM Centrem pro zjišťování výsledků vzdělávání. Stejně jako v předchozích letech si mohli žáci podat dvě přihlášky.