Putovní výstavu Brownfields v Libereckém kraji v současnosti vystřídala na jablonecké radnici hned další výstava. Prostřednictvím fotografií a popisů dopravních nehod, poukazuje na nebezpečí číhající na silnicích. „Veřejnost tak má možnost seznámit se s příčinami a následky konkrétních těžkých nehod. Na jednotlivých plakátech nejsou žádné smyšlené příběhy, ale naopak tragédie, které se skutečně staly," připomněla Jana Fričová, referentka pro komunikaci s veřejností jabloneckého magistrátu.

V loňském roce zemřelo na silnicích Libereckého kraje 23 osob, o pět méně než v roce předchozím. Zvýšil se však počet nehod vyšetřovaných Policií ČR, přibylo těžce i lehce zraněných.

Nejčastější příčina smrtelných nehod, kterou je nepřiměřená rychlost jízdy, si vyžádala 10 obětí. Zabíjel ovšem i nesprávný způsob jízdy, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění. „Svou daň si vybral i alkohol v krvi viníka, a to v podobě dvou lidských životů, 14 těžce a 103 lehce zraněných," doplnil Roman Budský z Týmu silniční bezpečnosti.

Výstava Stop smrtelným nehodám putuje naším krajem už pátým rokem a v Jablonci není poprvé. A nejspíše ani naposledy.