Čistá ovčí vlna, jeden z nejstarších materiálů, má blahodárné účinky v zimě tělo zahřeje bez nadměrného pocení, příznivě ovlivňuje spánek a je příjemná pro relaxaci. Je vzdušná, lehká, nemačkavá a pružná. Jak se vlna zpracovává si můžete sami vyzkoušet.

Ekocentrum v Jablonci nad Nisou přichystalo, v teple a suchu, „Vlněnou dílnu". Otevřena bude od 14 do 17 hodin. Pro návštěvníky je připraveno několik zastavení počínaje surovou, nezpracovanou vlnou, přes česání vlny na ruční česačce, ukázky barvení, pletení, předení na kolovratu až po výrobu dekorací metodou suchého i mokrého plstění. Dílnou budou provázet zkušení lektoři a s jejich pomocí (nebo bez) si každý může vyrobit malý vlněný dárek.

Výrobky lehce zvládnou i děti. „Máme doma z předchozích dílen vlněného medvídka, pavoučka, anděla… Kdo je šikovný může si z vlny udělat opravdu krásné věci," říká otec osmileté Zuzanky.

„Jsme rádi, když se o přírodní materiály děti zajímají, ale neznamená to, že je dílna jen pro ně. Vítáni jsou u nás všichni, kdo mají rádi přírodu," doporučuje Simona Jašová ze Střediska ekologické výchovy Český ráj, které program připravilo.

Historie vlny

Pružné a odolné vlákno ovčí vlny šatí lidstvo již přes deset tisíc let. Ovčí vlna má unikátní vlastnosti i široké možnosti využití. Žádnému jinému textilnímu materiálu se zatím ovčí vlnu nepodařilo nahradit. Hydroskopičnost jakožto významnou vlastnost vlny znaly a využívaly už mnohé starověké kultury. Číňané ve vlně uchovávali led za velkého tepla. Nomádi v pouštích Předního východu nechali na poušti do vlny nasáknout noční rosu a ráno z ní tuto cennou tekutinu ždímali. Navíc, když se z vlny vlhkost vypařuje, uvolňuje vlna teplo, což je vlastnost, kterou se dnešní textilní návrháři snaží využít v nových tkaninách. První textilní manufakturu, kde zpracovávali vlnu, založili Římané už v 50. letech n. l. ve Winchesteru. www.beskydskeovce.cz