„Je to nová možnost pro cyklisty, kterou jsme připravili v návaznosti na loňské omezení projektu cyklobusu do Hamru na Jezeře. Jizerka by navíc měla být pro cyklisty o poznání atraktivnější než Výpřež, kam cyklobus zajížděl loni a většinou vozil jen jednotlivce," informoval manažer pravidelné dopravy pro Liberecký kraj ze společnosti BusLine Ondřej Polák.

Po cestě celkem dvanáct zastávek

Trasa nového cyklobusu, jehož provoz zajišťuje právě BusLine, povede z Jablonce nad Nisou přes Bedřichov, Hrabětice, Josefův Důl, Tanvald, Desnou a Souš až na Jizerku. Po cestě zastaví celkem dvanáctkrát, přičemž v Bedřichově vždy počká na návazný bus z Liberce.

Z Pražské ulice v Jablonci vyjíždí cyklobus vždy o víkendech a svátcích v 9.30, zatímco návazný bus vyráží z Moskevské ulice v Liberci v 9.35. Cestující z Liberce by měli v 10.10 dorazit na Bedřichov, kde přestoupí na cyklobus jedoucí z Jablonce, který na ně bude čekat. Konečná zastávka pak bude před polednem na Jizerce, konkrétně u obecního parkoviště na rozcestí Mořina, přímo pod Bukovcem.

„Cyklobus má kapacitu třiadvaceti míst pro kola a cestující. Na rozdíl od běžných spojů není technologicky možné zajistit jeho posilu, i když se dá předpokládat, že vzhledem k atraktivitě Jizerky je tato kapacita hraniční a je možné, že zájemců někdy bude i víc. V takových případech by bylo možné posílit spoj v úseku Bedřichov – Jizerka tím, že by na Jizerku dojel i autobus z Liberce. Takovou alternativu ale necháváme plně na řidiči," konstatoval Ondřej Polák.

Na úzké silnici by problémy být neměly

Zavedení nového cyklobusu provázela dlouhá jednání s policií. Silnice na Jizerku je totiž poměrně úzká a dlouho se řešilo, zda na tuto trasu cyklobus vůbec pustit. Nakonec se to ale podařilo.

„Při ověřovací zkušební jízdě s policií žádné zásadní komplikace nenastaly. I když Jizerka je specifická turistickým ruchem, kde lze o víkendech předpokládat silnější zatížení provozem, měl by být provoz v létě oproti zimě o něco slabší a omezili jsme také zkušební zavedení provozu zatím pouze na období prázdnin." podotkl Ondřej Polák.

Zaplatíte podle toho, odkud pojedete

Cena jízdného se řídí podle ceníku na danou linku, a to podle tarifní vzdálenosti mezi nástupní a výstupní zastávkou. Na lince tak neplatí tarif IDOL, ale jízdné podle ceníku bude možné uhradit elektronickou peněženkou z Opuscard.

Pro příklad – cestující, kteří dojedou do cíle z Jablonce, zaplatí 60 korun, zatímco lidé, kteří nastoupí v Tanvaldu, už jen 25 korun. Děti od 6 do 15 let platí poloviční jízdné. Za kolo, zvíře a zavazadlo se doplácí 20 korun.

Cestující z Liberce při přestupu v Bedřichově doplatí pouze jízdné za osoby, ostatní poplatky jim budou uznány už z autobusu od Liberce.