Šestnáctiletý Bertík už kulhající na zadní nohy stářím je zpátky u své chovatelky. Zateplenou boudu za novotou zářícím plotem z neohoblovaných prken postavila na zahradě hned vedle terasy s grilem a bazénem. O návratu psa z útulku do Hrádku nad Nisou rozhodla krajská veterinářka. K pochybení ze strany majitelky sice došlo ale ne tak závažnému, aby jí pes nemohl být opět vydán.

„Dělali jsem na domě novou fasádu, starý kotec nám vadil. Proto jsme psa odstěhovali na zahradu pod domem,“ vysvětlovala Andrea Vinšová svůj postup při předávání zvířete. V provizorních podmínkách byl podle jejích slov rok a rozhodně si nemyslí, že šlo o týrání. „Měl veškerou péči. Když jsme třeba grilovali, byl s námi tady nahoře,“ dodala.

Důvod, proč kotec, ze kterého dosud neznámý člověk psa vzal a podle něj jako týraného odvezl do lučanského útulku, byl plný výkalů, je podle majitelů jednoduchý. Bylo moc sněhu. Více než tato skutečnost je a přátele zajímalo, kdo mohl zvíře zcizit, když přístup k místu je jen přes zahrádkářskou kolonii za uzavřenými bránami.

Odpověď na tuto otázku by chtěla znát i velitelka Městské policie z Hrádku nad Nisou Iva Krňáková. Osud Bertíka tamním strážníkům leží hodně na srdci. Pro psa se s majitelkou vypravili dokonce osobně do Lučan. Civilně oblečeni ale ve služebním voze Městské policie Hrádek nad Nisou. „To je tedy dost nestandardní kombinace,“ poznamenala Dagmar Kubištová z útulku.

Proč je takový zájem, osvětluje diskuse na sociální síti, kde se na stranu majitelky psa staví její nadřízený. Místostarosta z Hrádku Josef Horinka: „… Pochybila při přechodném ubytování pejska… na stranu těch, kteří volají po dalším potrestání se nepřidám…“

Patovou situaci, kdy majitelka chtěla psa zpět a Dagmar Kubištová jej odmítala vydat, rozřešila krajská veterinářka MVDr. Zuzana Kudrnáčová. V momentě, kdy se vypravila na místo a starý kotec už nenašla, rozhodla o navrácení psa. Veškeré důkazy zůstaly už pouze na CD s fotografiemi. „Na zahradě to bylo opravdu jen provizorní řešení,“ trvá na svém Vinšová a současně přiznává, že je jí medializace případu nepříjemná.

Že je už kotec pouze nový ale neznamená, že nějaké důkazy přece jen neexistují. Má je ošetřující veterinář MVDr. Jaromír Baudyš, který začal Bertíka okamžitě po příchodu do útulku léčit. Zánět močového měchýře, proleženiny a hnisající místa v tříslech a u genitálií. Na léčbu nasadil veterinář antibiotika.

Výpis z Baudyšovy lékařské dokumentace dává krajské veterinářce dostatečné argumenty ke sledování případu. Může pokutovat majitelku psa, že zanedbala chov.

„I my nejen jako útulek, ale především jako Liga na ochranu zvířat budeme kauzu sledovat,“ potvrdila její předsedkyně Dagmar Holanová. Kontrola stavu tedy bude mířit k Bertíkovi hned z několika stran.

Zda se podaří policii vypátrat, kdo se postavil do role samozvaného zachránce Bertíka, nelze vůbec předjímat. Kubištová sice popsala všechny události související s nálezem psa, kterého našla uvázaného přede dvěma týdny u brány, ale konkrétní osobu neviděla. Stejně tak mizivé informace jsou z místa jeho původního pobytu. Kotce v zahradách, které jsou v tuto roční dobu téměř opuštěny.

Týraného psa ukradli. Nechtěli, aby dál trpě l- čtete ZDE