Nejprve ho chtěli zasypat, teď z něj bude unikátní technická památka. Řeč je o starém obtokovém náhonu na liberecké přehradě..

„Náhon je historicky významný, bylo by určitě dobré jej zachovat," upozornila náměstkyně primátora pro územní plánování a veřejnou zeleň Karolína Hrbková.

Podle náměstkyně bude nejprve nutné náhon vyčistit od jemného sedimentu, pak bude nutné po celé jeho délce, která je 1 350 metrů, opravit klenbu.

Kromě toho by mělo při rekonstrukci dojít mimo jiné i k odhalení paty klenby, jejího očištění od kořenů, nástřiku betonu a rekonstrukci stavidel. „Těch je na náhonu celkem šest. Dříve se jimi reguloval vtok vody do náhonu a sloužila i při jejím čištění. Právě zrekonstruovaná stavidla budou nejvíce připomínat historii celého díla," upozornila Hrbková.

Město mělo na vybranou, zda náhon úplně zruší nebo jej rekonstruuje. Podle Karolíny Hrbkové by zasypání přišlo na tři miliony, což by stála i středně drahá varianta na jeho rekonstrukci. Vedení Liberce nakonec odsouhlasilo dražší variantu za 5,5 milionů korun.

Oprava náhonu je jeden z dílčích kroků rozsáhlé rekonstrukce celé přehrady, jejíž přestavba se chystá za dva roky. Jak však upozornila Hrbková jedná se o dvě stavební akce města a Povodí Labem, které se však musí časově i technicky zkoordinovat. Zda se na rekonstrukci náhonu bude podílet i Povodí Labe, není podle náměstkyně Hrbkové zatím jisté. Město bude o případné finanční spoluúčasti Povodí teprve jednat.