Parkoviště byla plná. Podmínky na horách jsou podle provozovatelů ideální, ve střediscích je i přes metr sněhu, k dispozici je bezmála sto kilometrů upravených sjezdových tratí. Pro běžkaře jsou připraveny desítky kilometrů stop nejen v horách.

Do Sportovního areálu Ještěd vyrazilo o víkendu bezmála 7000 lyžařů. "Co jsem tady, tak takový víkend nepamatuju. Celý areál je v provozu, o víkendu jsme pustili i Staré Pláně," řekl vedoucí střediska Jan Svatoš. Jako velmi úspěšný projekt se podle něj ukázala sáňkařská dráha, kterou o víkendu každý den upravují. "Tam nám jede denně takových 300 lidí, možná i víc," poznamenal. Na Ještědu je až 70 centimetrů sněhu, mrazivého počasí se ale využívá k výrobě dalších zásob technického sněhu.

Také v oblíbeném krkonošském areálu v Rokytnici nad Jizerou měli o víkendu nabito. "Návštěvnost se vyrovnala dnům před Silvestrem," poznamenal ředitel Spartaku Rokytnice Michal Kopecký. V Rokytnici leží místy i přes metr sněhu, přesto využívají provozovatelé mrazivého počasí k dalšímu dosněžování. "Děláme kritická místa a místa, kde sníh na jaře taje jako první," řekl Kopecký. Dopoledne vyjeli ve středisku upravit i zhruba 50 kilometrů běžeckých tras kolem Rokytnice. "Jezdíme to upravovat tak dvakrát třikrát týdně," dodal ředitel.

Rušný víkend zažily i jizerskohorské areály na Tanvaldském Špičáku, Severáku v Hraběticích a Maliníku v Bedřichově, které provozuje společnost SKI Bižu. "Návštěvnost byla obrovská," sdělil ředitel společnosti Pavel Bažant.

Největší středisko na Špičáku ale provázela smůla. V sobotu dopoledne se kvůli závadě zastavila sedačková lanovka a lyžaři museli vystačit jen s vleky. "Praskla spojka, jeli jsme pro ni až do Wolfurtu, dnes už od rána lanovka znovu jela," řekl Bažant. Naštěstí šlo podle něj o běžný díl, pro který si stačilo do Rakouska dojet.

Letošní zima ale přeje také běžkařům, do stop jich o víkendu vyrazily tisíce. "Jsou pro ně úplně úžasné podmínky. Upravené jsou běžecké tratě, které se roky nedělaly. Například Malinová cesta od Čertovy hory dolů k Mýtu," uvedl náčelník lanovky v Harrachově Milan Goč. Upravené stopy jsou nejen v Krkonoších a Jizerských horách, ale například i na Novoborsku, kolem Frýdlantu nebo ve Sportovním areálu Vesec v Liberci. Běžkaři mohou vyrazit také do Českého ráje po Lomnické magistrále.