Sedm let trvaly na Žižkově Vrchu v Jablonci práce na revitalizaci celého území. Vše stálo na 195 milionů korun a je hotovo. Takzvaný Integrovaný plán rozvoje města (IPRM) probíhal v Jablonci v letech 2009-2015, a to ve vymezené zóně Žižkův Vrch a okolí.

„K největším realizacím v rámci IPRM patří rozsáhlý park podél ulice Nová Pasířská a přírodní Lesopark na Žižkově Vrchu," přiblížila Markéta Hozová, mluvčí jabloneckého magistrátu.

Vznikla či jsou opravená sportovní a dětská hřiště, došlo i na rekonstrukci komunikací a chodníků, otočky MHD, výstavbu několika propojení pro pěší, vybudování nových parkovacích a kontejnerových stání.

„Předem jsme všechny návrhy podrobně projednávali s veřejností a na základě jejich nesouhlasu jsme dokonce i jeden projekt na vybudování tolik potřebného parkování stáhli," popsal náměstek primátora pro rozvoj města Lukáš Pleticha.

Náplní posledních projektů byla nová kontejnerová stání, parkovací plochy, rekonstruované komunikace, chodníky, kanalizace, hřiště a sportoviště.

O projektech, které tvořily kostru IPRM Žižkův Vrch informoval Jablonecký deník dlouhých osm let.

Hodně toho bylo napsáno třeba o stavbách v Nové Pasířské či o úpravách lesoparku.

Integrovaný operační program je spolufinancován do konce roku 2015 z Evropského fondu pro regionální rozvoj a řídí jej Ministerstvo pro místní rozvoj ČR. V IOP bylo dosud v celé České republice podpořeno téměř 8 500 projektů.

V katalogu úspěšných projektů, jež vydalo Ministerstvo pro místní rozvoj, jsou mezi 25 prezentovanými dva zástupci Libereckého kraje, mimo Jablonce je zde také heliport liberecké nemocnice.