Jejich portréty na sádrové modely, podle kterých v České mincovně vyrobili razidla, navrhl akademický sochař Jiří Dostál. S judistou se při práci potkal osobě, mohl si jej, jak říká osahat, a dostal i trojdílnou fotografii. Zlatého plavce modeloval jen podle snímku.

„Bylo to náročné, chtěl jsem dobře zachytit vodu. Snad se to povedlo," okomentoval výtvarník skromně. „Krásně je vidět plavecká dráha," hodnotil výsledek Petráček.

Jablonecká Česká mincovna připravila pro sběratele další lahůdku. Zlaté a stříbrné mince s olympioniky.

Reverzní strany mince jsou věnovány každému ze sportovců, averzní strany jsou společné.

Lícní strana mince má nominální hodnotu 5 dolarů (FJD), měny v republice Fidžijské ostrovy, což je stát v Oceánii. Vyobrazen je zde erb tohoto exotického ostrova.
Stává se tam sběratelsky velmi zajímavou, protože není zatížena daní z přidané hodnoty jako investiční zlato. Přesto za čtvrt uncovou zlatku zájemci zaplatí téměř jedenáct tisíc. Emise čítá pouze 200 kusů.

Levnější verze, půluncová stříbrná mince (1 FJD) je v prodeji za 1450 korun. A v mincovně jich vyrazili 500 kusů.

V jablonecké České mincovně se stalo dobrou tradicí vzdávat hold velkým úspěchům českých sportovců. Z Ria de Janeira máme zlaté jenom dvě. „Právě proto je třeba si je ještě jednou náležitě připomenout – mimo jiné opět zlatem," okomentoval Lukáš Jokl, marketinkový manažer.

Oba sportovci přijeli osobně a také spustili lis, který za několik sekund vytlačil jejich tváře do zlata. Finální podobu návrhu oba znali, protože vybírali z několika návrhů, ale hotové dílo je přece jen něco jiného. Oba s úsměvem kvitovali výsledek.

Petráčka autor zakomponoval do bazénu v jeho vítězné disciplíně znak. Krpálka v kimonu pak Dostál vyobrazil z profilu s bojovně zaťatými pěstmi. „To je spíš gesto radosti," poznamenal sportovec. „Lukáš má moc hezkou hlavu," říká zkušený medailér.

ČEKÁNÍ NA TITÁNY

Do prodejny České mincovny na Mírovém náměstí mířily před polednem davy lidí. Chtěli vidět oba úspěšné sportovce na vlastní oči. A protože je v Jablonci i velká základna v judistickém oddíle, podepisoval Lukáš Krpálek všechno možné.

Příležitost získat olympijský podpis si nenechalo ujít několik desítek lidí, od dětí až po seniory, a dlouhá fronta se stěží vešla do prodejny. Lukáš a Arnošt své podpisy rozdávali nejen na kartičky s fotografií, ale i do sběratelských knih, na judové pásky či do deníčků.

Návštěvníci měli navíc možnost jako jedni z úplně prvních zákazníků zakoupit zlaté a stříbrné mince s portréty těchto dvou významných sportovců.

Lukáš Krpálek s judem začal koketovat již v 6 letech a v roce 2006 vybojoval svou první medaili – stříbro na mistrovství Evropy kadetů. Když o dva roky později získal juniorské tituly mistra Evropy i světa, dokázal, že patří mezi elitu.

Arnošt se narodil bez pažních kostí a má vymknuté kolenní klouby. Přesto coby plavec se specializací na styly znak a motýlek dokázal získat tituly mistra světa a Evropy a k tomu drží několik světových i evropských rekordů.