Znáte povídku Karla Čapka Experiment profesora Rousse? Proslulý americký krajan demonstroval, že na základě asociací a potlačených představ umí nahlédnout na dno duše každého člověka. Díky této metodě podezřelý vrah policii prozradil, kam zakopal mrtvolu.

Martin Komárek.
Jak jste to říkal, doktore? Tři dávky?

Ve druhé debatě Deníku jsem použila podobný princip a třem kandidátům na premiéra dala vybrat vždy ze dvou možností, například státní hranice nebo Schengen. Ivan Bartoš si vybral Schengen, Andrej Babiš státní hranici a Petr Fiala ani jedno.

Záhy se strhla mela, neboť mnozí usoudili, že Babiš chce Českou republiku zadrátovat. Premiér byl mrzutý, kdekoho obvinil z manipulace, demagogie a antibabišovské kampaně.

V nedělní novodobé Chvilce poezie zvané Čau, lidi uvedl: „Piráti hned lhali, že nechci Schengen. Naopak, já ho chci! Říkám: rozšiřme Schengen o Bulharsko, Rumunsko, Srbsko, Chorvatsko, braňme si Evropu.“ Nehrajme si tedy na C.G. Rousse a vsaďme na slib.

Kateřina Perknerová
Děti propadlé z covidu

Pokud by Andrej Babiš znovu vedl vládu, bude prosazovat společný, dokonce o balkánské země rozšířený schengenský prostor. Zavelí k jeho funkční obraně proti ilegální migraci a žádné ostnaté dráty na české hranici nechce. To je jasný závazek. Berme ho vážně.