Příklad by si mohl vzíti náš lid. Jestli byly volby zfalšovány, nebo ne, ho netrápí. Politici si stejně výsledky ohnou podle svého, i když ty jsou pintlich.

Co teď lid trápí, jsou opatření proti koronaviru. Na washingtonský Kapitol táhli v čele smělých dobyvatelů milovníci paranoidních teorií. A jejich blízcí příbuzní vedou i naše antirouškaře.

Trump už nesmí dostat šanci

Řekněme, že Tomio Okamura pronese projev o totalitě a omezování svobod. Povzbuzení přívrženci, někteří pomalovaní národními barvami, jiní polonazí, se shromáždí před Sněmovní 4. S lahvemi pivaa vodky v rukou. Jeden pěje ruskou hymnu, druhý zas Mešitu. Většina bučí.

Vůdce, převlečený za Přemysle Oráče, se dožaduje vstupu. Dva policisté, kteří střeží vchod, se chvíli radí. Potom chytřejší z nich říká: „No, veřejnost na zasedání smí, ale musíte projít bezpečnostním rámem.“ „Ha, chtějí na nás pustit paprsky smrti, krleš, krleš!“ Složí oba strážce zákona jednou lahví kontušovkya už se žene Oráč v čele davu do sněmovny.

Tomio Okamura se dav snaží přivítat chlebem, solí a poukazem na zájezd do hor. Neuspěje: „Asiat,“ volá žena zahalená z nějakého důvodu bulharskou vlajkou: „Asiat! Ti přenášejí covid!“

Havlův hoax

„Covid neexistuje,“ opraví ji Přemysl. „Ale kdyby existoval, přenášel by ho!“

Okamura prchá do bezpečí. Úředníci odvádějí strachem polomrtvé poslance do kanceláří v podkroví. Jiní zákonodárci unikají podzemní chodbou.

Vzbouřenci vtrhli do sálu. Jedni křepčí po lavicích jako opice, jiní se fotí za řečnickým stolkem… Že se tou nás nemůže stát? Bohužel, asi ne. Škoda. Konečně bychom se aspoň v něčem vyrovnali Americe…