Týkal se odstraněné sochy maršála I. S. Koněva, na niž už většina z nás ve víru nových událostí zapomněla. Čestný předseda TOP 09 připomíná, že problémem pomníku nebyl primárně Koněv, nýbrž doba, kdy byl odhalen, tedy nikoliv poválečná léta, ale normalizační rok 1980. „Byl to sovětský maršál a není na nás, abychom se vypořádávali s těmito postavami ruské minulosti. Ostatně sporných osob máme sami dostatek,“ míní někdejší prezidentský kandidát. Podle něj bychom měli co nejdříve najít pro Koněvovu sochu důstojné místo, například tam, kde jsou pohřbeni ostatní krasnoarmějci jako osvoboditelé Československa. Aby byl jejich vrchní velitel s nimi…

Volby u Ústavního soudu

Je to moudré stanovisko, které ocenil i šéf hradního zahraničního odboru Rudolf Jindrák. Schwarzenberga navíc označil jako člověka, jehož „profesních zkušeností i osobního rozhledu a integrity si hluboce váží“. Dějí se věci, že?

Ale zpět k meritu věci. Socha, která budila v Praze 6 vášně, je výsostně česká záležitost, kterou si musíme vyřešit doma. A pravděpodobně to zvládneme s noblesou. Ředitel Muzea paměti XX. století Jan Kalous totiž uvedl, že socha je v depozitáři jen dočasně a počítá se s jejím umístěním v sídle této instituce.