Aktuální světová situace je ještě podivnější. Řada vlád prostě vypnula fungování velké části ekonomiky. Česko nevyjímaje. To se ještě nestalo a nikdo moc neví, co všechno to způsobí. Teď se nám začínají ukazovat první vlaštovky novinek, které tato krize přinese. Obchodování s ropou zkolabovalo. Spotřeba ropy přitom patří k nejdůležitějším ukazatelům, jak “svět šlape“.

Když fungují podniky, zaměstnanci do nich nějak jezdí, vyrobené zboží se nějak musí dostat do obchodů, zákazníci si výrobky zase nějak musí odvézt domů. Nyní všechno kleslo na minimum a najednou svět tolik ropy nepotřebuje. V důsledku toho její cena padá. Nejspíš jste zaslechli, že cena ropy padla do záporu. Ale nebojte, zatím jde jen o cenu investiční ropy. A klesla proto, že o ropu nikdo nejeví zájem. Tankery jsou v přístavech, auta v garážích. A uskladnit miliony barelů černého zlata stojí peníze. Když si někdo řekne, že jej to stojí víc, než kolik pak vydělá, je ochoten i zaplatit za to, že jej přítěže někdo zbaví.

Těžba ropy - Ilustrační foto
Ropa je poprvé „v minusu“. Ušetří na tom i čeští řidiči

Horší je, že svět nepočítá s tím, že by se celý kolotoč jen tak nahodil. Klesat začala i cena ropy, z níž se produkují pohonné hmoty. A to už problém je. Historie mluví smutně: dřív než si laciného benzinu začnete užívat, přijdou problémy mnohem horší, třeba hlad nebo válka.